Deja câțiva ani, Uniunea Europeană susține tot mai mult creșterea nivelului de trai al cetățenilor din mediul rural, iar una din dimensiunile pe care se bazează este sectorul agro-alimentar, un sector-cheie în economia Republicii Moldova. Dezvoltarea și promovarea culturii de soia reprezintă unul dintre obiectivele principale ale proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM) Partea I, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Agenția Austriacă de Dezvoltare în parteneriat cu Asociația Donau Soja și Centrul Educațional ProDidactica.
Despre importanța și potențialul cultivării soiei în Republica Moldova s-a discutat pe 13 mai curent, în cadrul unui nou eveniment online intitulat „Producția integrată de soia”, organizat în cadrul campaniei de comunicare „UE pentru Moldova rurală”.
Invitații evenimentului au vorbit despre creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanţul valoric domestic și global, în particular a sectorului de cultivare a soiei.
Gintautas Baranauskas, Șef Adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat faptul că UE acordă asistență dezvoltării agriculturii și dezvoltării rurale în Republica Moldova, cu un accent special pe crearea de oportunități economice și de angajare în câmpul muncii acolo unde acest lucru este cel mai necesar.
„Proiectul DevRAM a adoptat o abordare cuprinzătoare a dezvoltării lanțului valoric al culturii de soia, care include creșterea productivității și a producției naționale de soia, îmbunătățirea calității produselor, prelucrarea acestora și facilitarea accesului la piețe externe, inclusiv pentru producție nemodificată genetic și producție ecologică, dezvoltarea industriei agricole, sprijinirea formării profesionale și tehnice, contribuția la un mediu favorabil extins, inclusiv alinierea cadrului legal al Republicii Moldova la standardele de calitate ale UE.”, a declarat Gintautas Baranauskas.
Ela Mălai, care este coordonatoarea de proiect Agri, Inovare și Cercetare „Donau Soja” a menționat că prin activitatea lor, au oferit un impuls în dezvoltarea domeniului de soia în țara noastră.
„Am dat un impuls în dezvoltarea domeniului de soia din Republica Moldova. Am dezvoltat note conceptuale și am studiat provocările acestei culturi care sunt cultivate în raioanele de nord și centru din țara noastră. De asemenea, am efectuat transferul mutual de cunoștințe și bunele practici în acest domeniu. Iar la sfârșitul anului 2020 a fost prezentat actul de acțiuni pentru dezvoltarea de acțiuni a sectorului de soia”, a declarat Ela Mălai.
„Astăzi importăm circa 30-31 de mii de tone de șrot de soia”
Mihail Machidon, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și-a exprimat gratitudinea față de partenerii proiectului, subliniind importanța fortificării educației agricole și dezvoltarea sectorului de producere a culturii de soia în Republica Moldova.
„Conform șeptelului de animale din țara noastră, am avea nevoie de circa 130 de mii de tone de șrot de soia. Astăzi importăm circa 30-31 de mii de tone de șrot de soia, care provine din țările Americii de Sud, unde prioritar se cultivă soia modificată genetic. Cu toată responsabilitatea vreau să spun că avem posibilitate de a cultiva în țară soia nemodificată genetic. Acest lucru trebuie să îl facem. Ne vorbește acest lucru și suprafețele, dar și recoltele. Avem mult de lucrat și mult potențial”, spune secretarul de stat.
„Soiurile create pe parcursul anilor au depășit un număr de zece, iar în catalogul de soiuri de plante din Republica Moldova sunt incluse șase tipuri. O parte din aceastea fiind sunt cu rezistență la secetă”, povestește în cadrul evenimentului, Svetlana Smerea, biologă, conferențiară, directoare adjunctă pentru activitatea științifică în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și protecție a Plantelor.
Agronomul Valentin Airini, spune că au început să cultive soia după ce au văzut că, cerințele pieții cresc.
„Piața cere culturi bogate în proteine, iar atunci când am văzut așa o perspectivă am început să cultivăm soia, să dezvoltăm tehnologia noastră, s-o îmbunătățim ca să avem posibilitatea noastră de a avea un produs calitativ.
„Este foarte importantă conlucrarea cu instituțiile de cercetare științifice, nu doar cu cele din Moldova”
Viorel Gherciu, director de proiect Donau Soja în Republica Moldova, reiterează că producătorii locali sunt capabili să substituie importurile și să asigure cu produs local, nemodificat genetic, cererea de pe piața internă, iar surplusul să fie exportat pe piețele premium.
„Este foarte importantă conlucrarea cu instituțiile de cercetare științifice, nu doar cu cele din Moldova, dar și cu instituțiile din UE. O sarcină a proiectului a fost ca să stabilim o conlucrare și să facilităm schimbul de experiență dintre aceste instituții, ca cercetătorii din Republica Moldova să aibă acces la cele mai noi tehnologii și echipamente”, subliniază Viorel Gherciu.
Iurie Costov, directorul „Angromix 77” SRL, compania de procesare de soia, declară că tendința de consum a produselor din soia în Republica Moldova este în continuă creștere. Compania acestuia, care deține certificare ISO 22000, produce peste 10 tipuri de cașcaval și brânză tofu, pateuri și lapte din soia, și tinde să își extindă gama de produse.
„Dorim să obținem și certificatul NON-GMO, și îl vom obține datorită acestui proiect și datorită colaborării cu Donau Soja”, se arată convins Iurie Costov.
Campania UE pentru Moldova Rurală este menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.