Fibra optică devine din ce în ce mai populară și oferă tot mai multe avantaje față de cablurile din cupru. Ea ne permite să transmitem un număr imens de date prin lumină, fără nicio întrerupere. În acest articol vei afla cum funcționează internetul prin fibră optică și care sunt principalele sale avantaje.
Ce înseamnă fibră optică
Cablurile de fibră optică sunt niște tuburi de sticlă foarte subțiri prin care se transmite un puls de lumină. Acestea sunt produse din fibre de sticlă sau din plastic în miezul cablului, înconjurate de un strat de placare, care protejează fibrele de umiditate și alte deteriorări. Spre deosebire de cablurile din cupru, cele cu fibră optică oferă o lărgime de bandă mai mare și pot transmite date pe distanțe mai mari, cu pierderi de pachete mai mici.
Cablurile cu fibră optică suportă o mare parte din sistemele de internet, de televiziune prin cablu și de telefonie din lume.
Cum funcționează cablurile cu fibră optică?
Fiecare element al unui cablu de fibră optică este compus din fire mici de sticlă care au un miez, ce e înconjurat de un material transparent sau de acoperire.
Funcția principală a fibrei optice este de a efectua transmisii de lumină între două puncte. Cablurile de fibră optică sunt mai mari decât cele electrice, iar capacitatea lor de a transmite informații este mult mai eficientă. Miezul este înconjurat de un strat de sticlă numit placare care reflectă lumina spre interior pentru a evita pierderea semnalului și permite luminii să treacă prin coturi în cablu.
Cele două tipuri principale de cabluri de fibră optică sunt:
# Fibra unidimensională – are un miez îngust, de obicei în jurul valorii de 9μm (micrometri). Această fibră folosește fire de sticlă foarte subțiri și un laser pentru a genera lumină.Televiziunea IPTV, Internetul și semnalele telefonice sunt în general realizate prin fibre unidimensionale;
# Fibra multimodică – are un miez mult mai larg, de regulă 62.5 μm. Cablurile de tip multi-mode pot trimite informații doar pe distanțe scurte. Sunt folosite de regulă pentru a lega rețelele de calculatoare.
Avantajele fibrei optice:
# Viteza de transmitere a datelor: spre deosebire de cablurile din cupru, prin fibră optică este foarte rapidă – o singură pereche de fibre optice poate atinge cu ușurință rata de transmisie de 10 Gbps;
# Securitate sporită: Cablul de fibră optică se caracterizează prin indicatori sporiți de securitate. Interceptarea traficului pe un cablu de fibră optică este mai dificilă, deoarece semnalele transmise prin canalul optic nu emit radiații.
# Durabilitatea și fiabilitatea rețelei: fibra optică este rezistentă la mulți factori care influențează negativ cablurile de cupru.
# Imunitate la interferență externă: calitatea transmiterii informațiilor într-o fibră optică nu poate fi afectată de niciun fel de interferență electromagnetică. Datorită acestui fapt, fibrele optice pot fi instalate în apropierea unor surse atât de puternice de interferență electromagnetică, de exemplu: echipamente de telefonie automată, antene radio etc.
# Protecția mediului: materialul principal din care sunt produse cablurile de fibră optică este fibra de sticlă. Acest lucru îl face mai ecologic decât un cablu obișnuit.
Zi de zi, StarNet îți oferă internet fix prin fibră optică pentru a explora lumea virtuală, a împarți cu cei dragi cele mai importante momente din viață și pentru a transforma în realitate cele mai ambițioase planuri.
Profită de promoția primăverii și beneficiază de 50% reducere timp de 6 luni pentru oricare dintre noile noastre abonamente de Internet cu viteză de până la 1000 Mbps.
Promoția este valabilă până pe 31 mai pe întreg teritoriul Republicii Moldova.