În data de 15 mai 2021, cu efortul comun al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Moldova și al partenerilor noștri de la DanAero (Saves Grup SRL) au fost realizate prospecțiuni aeriene în regiunea Nistrului Mijlociu. Cercetările au fost concentrate, în special, în microzonele Saharna și Horodiște-Țipova, unde sunt cunoscute mai multe situri arheologice din secolele X-III a. Chr.
Prospecțiunile au fost efectuate cu ajutorul unei drone cu aripă fixă, pusă la dispoziție cu amabilitate de către DanAero (Saves Grup SRL), director Anton Danici. De asemenea, a fost utilizată și o dronă de tip Phantom 4 Pro din dotarea laboratorului „Oficiul de Educație pentru Drone”, din cadrul Facultății de Fizică și Inginerie a USM. Amintim cu această ocazie că laboratorul a fost creat în anul 2018 și reprezintă un proiect cofinanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ sub egida UE, transmite usm.md.
Informația cu conținut arheologic, în a cărei bază au fost modelate traseele de zbor, a fost selectată de către echipa Laboratorului de Cercetări Științifice „Tracologie”, care realizează cercetări arheologice în regiunea Nistrului Mijlociu în ultimele două decenii.
Ca urmare a investigațiilor va fi efectuată cartografierea 2D și aerofotogrametria 3D a bazinului Nistrului în spațiul cuprins între localitățile Țipova, la sud, și Stohnaia, la nord.
Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului 20.80009.1606.14 – Patrimoniul arheologic din epoca fierului în regiunea Nistrului Mijlociu şi bazinul râului Cogâlnic: cercetare interdisciplinară şi valorificare ştiinţifică.
dr., conf. univ. Aurel Zanoci
lect. univ. Veaceslav Sprincean
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.