Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”

curtea-constitutionala-1920×1020-c-default

Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care declară inadmisibilă scoaterea din afara legii a Partidului „ȘOR”. Sesizarea a fost depusă de câțiva deputați din fracțiunea Platforma DA.

Autorii sesizărilor au spus că „Partidul politic „Șor” trebuie declarat neconstituțional”, ei făcând trimitere la câteva hotărâri judecătorești prin care instanțele de judecată au anulat înregistrarea unor candidați electorali din partea Partidului politic „Șor” în legătură cu utilizarea mijloacelor bănești nedeclarate, cu coruperea alegătorilor, cu finanțarea campaniei electorale din mijloace bănești din străinătate sau cu transportarea organizată a alegătorilor. De asemenea, autorii sesizărilor fac trimitere la cazurile de ridicare a imunității unor deputați din cadrul Partidului politic „Șor” în legătură cu investigarea unor cazuri penale. Totodată, autorii sesizărilor fac trimitere la o decizie judecătorească cu privire la condamnarea la șapte ani și șase luni de închisoare a domnului Ilan Șor, Președintele Partidului „Șor”, pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și la o decizie de anunțare în căutare a acestuia.

Argumentarea curții este următoarea:  Potrivit jurisdicției constituționale, astfel de sesizări pot fi depuse de Preşedinta Republicii Moldova, de preşedinta parlamentului, de guvern, de ministrul justiţiei sau de Procurorul General. Preşedinta Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei.

În prezenta cauză, curtea a fost sesizată de câțiva deputați din parlament. Având în vedere că deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu se încadrează în categoria subiectelor care, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicției constituționale, dețin prerogativa sesizării Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic, curtea conchide că sesizările menționate supra sunt inadmisibile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente