Astăzi, la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, a avut loc o întâlnire cu poetul, dramaturgul, prozatorul, publicistul și criticul literar Dumitru Crudu.
Evenimentul a fost unul festiv și s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. Cu prilejul acestei onorabile vârste academice, organizatorul evenimentului, Centrul Științific Didactic Literatură Universală și Comparată, a adresat cele mai calde felicitări tuturor foștilor și actualilor studenți USM-iști, precum și tuturor cadrelor didactice și auxiliare, al căror traseu profesional este indisolubil legat de Alma Mater.
La întâlnirea online cu Dumitru Crudu, ale cărui faimă și prestigiu literar reprezintă un motiv de mândrie nu numai pentru Universitatea care l-a format, dar și pentru întreaga țară, pe care o reprezintă cu onoare în străinătate, au participat profesorii, doctoranzii, masteranzii și studenții tuturor specialităților Facultății de Litere de la Universitatea de Stat din Moldova și unii reprezentanți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
În cadrul întâlnirii, Dumitru Crudu le-a împărtășit studenților, cu nostalgie și candoare, amintirile sale din anii de studenție, petrecuți la Facultatea de Jurnalism, dar și la cea de Litere, unde audia cursuri împreună cu filologii, le-a vorbit despre profesorii care i-au marcat destinul, despre cenaclurile, lecturile și colegii săi de generație, mulți dintre care au devenit și ei scriitori sau ziariști celebri, fiind un prilej de mândrie pentru profesorii și instituția care i-a format intelectual. Rememorarea vieții universitare de la sfârșitul anilor ’80 a fost o adevărată călătorie în timp, în lumea spirituală a cărților, a literaturii și a profesorilor, care au inspirat, cu pasiunea lor umanistă pentru cunoaștere, atâtea generații de cărturari. Atmosfera acestor evocări le-a prilejuit participanților ocazia de a restabili contextul din care scriitorul își plăsmuiește legenda vieții și lumea narativă, dar și de a-și povesti propria experiență de studenți ai secolului XXI.
Dumitru Crudu le-a vorbit cu entuziasm participanților despre cărțile pe care le-a scris și despre romanul la care a lucrat în ultima perioadă, „Margareta noastră”, ce urmează să fie publicat în vara acestui an. Pentru a-i aduce mai aproape de lumea personajelor, a ideilor și a motivelor sale narative, Dumitru Crudu le-a citit participanților un pasaj din ultimul său roman, „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”. Studenții au arătat un viu interes față de mărturiile și istorisirile invitatului, angajându-se într-un dialog palpitant cu scriitorul, pentru a afla mai multe despre opiniile lui politice, despre felul cum privește chestiunea identității, a migrației sau despre felul în care își găsește temele și își scrie textele.
Un subiect aparte de discuție a fost activitatea de mentor și susținător al tinerilor scriitori, pe care Dumitru Crudu o desfășoară la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, unde a reanimat Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță”. Reuniți în jurul acestei platforme creative, tinerii artiști din toate domeniile au posibilitatea de a se afla într-un dialog constant unii cu alții, de a face schimb de idei sau de impresii, mereu utile și stimulatoare în câmpul artei. Participanții la întâlnire au avut posibilitatea să vizioneze un recital de poezie, pe care tinerii poeți l-au filmat pentru un spot publicitar al Atelierului. Dumitru Crudu le-a vorbit studenților despre activitățile Atelierului de scriere creativă, invitând toți doritorii de a-și îmbunătăți aptitudinile de exprimare și de creație să se alăture platformei „Vlad Ioviță”. Spre sfârșitul întâlnirii, Dumitru Crudu a remarcat trei studente care au adresat cele mai bune întrebări, oferindu-le în dar câte un exemplar cu autograf din ultimul său roman, „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”.
Întâlnirea cu Dumitru Crudu a fost un eveniment emoționant și memorabil, care i-a permis scriitorului să revină la Alma Mater cu amintiri frumoase, iar participanților le-a oferit ocazia să-l cunoască pe unul dintre scriitorii cei mai talentați și remarcabili ai timpului nostru.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.