De sărbători, adesea ne întâlnim cu cei mai apropiați, familia, cei pe care nu-i vedem atât de des pe cât ne-am dori. Din acest motiv, noi ne-am gândit să venim în ajutor cu o listă de nouă jocuri cu care vă puteți petrece serile mai interesant. Nu aveți nevoie de cărți sau alte instrumente speciale, ci doar de creativitate și bună dispoziție.
Ghicește cuvântul
Jocul împarte familia în două: persoana care ghicește și restul grupului. Persoana care ghicește își astupă urechile sau părăsește pentru câteva minute camera unde jucați. Între timp, ceilalți găsesc un cuvânt comun pe care persoana care a părăsit camera să-l ghicească. După ce ați decis, persoana respectivă se întoarce și pune o întrebare (Cum e?, de exemplu, dar puteți să decideți împreună o întrebare unică) fiecărei persoane pe rând. Drept răspuns, fiecare membru al a grupului trebuie să ofere un indiciu (nici prea vag, nici prea evident) despre obiectul de ghicit. Persoana, la răspunsul căreia, cel care întreabă – ghicește, pierde runda și este următorul sau următoarea care trebuie să ghicească în runda ce urmează.
Am fost la magazin…
Pentru acest joc aveți nevoie de un grup de la doi la cinci oameni. Primul jucător începe propoziția cu „Am fost la magazin și am cumpărat obiectul X (orice obiect)”, următorul trebuie să spună aceeași propoziție, dar și să adauge un al doilea obiect, și tot așa, fiecare, și apoi iarăși în cerc. Jocul se termină când unul dintre jucători uită ordinea cuvintelor.
Explică și mimează
Pentru acest joc, e mai interesant dacă sunteți mai mai mulți, pentru a vă împărți în două sau trei echipe. Fiecare participant sau participantă primește câte trei sau patru foițe mici pe care scrie cuvinte (obiecte, fenomene, de regulă ar fi bine să fie substantive, dar puteți decide între voi aceste detalii pentru a cădea împreună de acord) și pe care le aruncă într-un bol comun. Jocul se va juca în trei runde:
#Runda 1. Fiecare echipă alege un reprezentant care va avea două minute să extragă cât mai multe foițe din bol și să le explice într-un mod cât mai clar pentru ca echipa sa să ghicească. Dacă echipa nu ghicește un cuvânt, bilețelul se aruncă înapoi în bol. La această etapă se pot folosi cât mai multe cuvinte.
#Runda 2. La această etapă, se alege alt reprezentant din fiecare echipă, care va explica cuvintele alese din bol prin doar un alt cuvânt. La fel, scopul este ca echipa sa să ghicească cât mai multe cuvinte în decurs de două minute.
# Runda 3. La această etapă, următorul reprezentant din fiecare echipă va explica cuvintele alese prin gesturi. Aici cuvintele sunt interzise, dar scopul rămâne același.
Puteți continua, până terminați toate cuvintele, iar echipa cu cele mai multe cuvinte ghicite – câștigă.
Ai prefera să?
Acest joc e pentru a vă cunoaște mai bine modul în care vedeți viața și în care gândiți. Astfel, sarcina este să vă puneți întrebări în care persoana care răspunde să aibă două alternative din care să aleagă, ar fi interesant chiar să-și explice viziunea. Spre exemplu: „Ai prefera să trăiești în peșterile antice, sau într-un viitor îndepărtat de peste 12 000 de ani de acum încolo?. Puteți fi creativi, inventivi, sau aborda teme mai personale pe care doar voi le cunoașteți.
Două adevăruri și o minciună
Fiecare jucător sau jucătoare vine cu trei fapte despre el sau ea, două dintre ele trebuie să fie lucruri adevărate, iar unul – o minciună. După enunțarea acestora, ceilalți trebuie să zică (fiecare dintre ei) care sunt adevărurile și care este minciuna. Dacă ai reușit să-i păcălești pe toți, ai un punct.
Din păcate, din fericire
Acesta e un joc prin care trebuie să creați împreună o poveste, care ajunge dintr-o extremă în alta, în funcție de cum o influențează fiecare participant. Fiecare adaugă câte o frază. Spre exemplu cineva începe cu: „A fost odată o tânără care colinda țările lumii”. Apoi, următorul continuă cu: „Din păcate însă, …”, iar un altul poate continua cu … „Dar, din fericire…”, și tot așa până ajungeți la un final care vă place tuturor.
Identifică mesajul
Se joacă în perechi câte doi. Unul dintre participanți se gândește la un mesaj scurt sau cuvânt, pe care îl va scrie pe o foaie care va fi plasată pe spatele celuilalt. Condiția e ca mesajul sau cuvântul să fie scris încet și structurat, așa încât persoana pe spatele căreia se scrie să poată desluși ce cuvânt este scris.
Categorii
În acest joc, fiecare este pe cont propriu. Alegeți o categorie interesantă pentru toți, dar nu foarte vagă. Spre exemplu, puteți alege țări europene, capitale asiatice, păsări, flori de primăvară, etc. Apoi, fiecare numește câte un nume sau obiect din categoria respectivă, în funcție de specificul categoriei. Jucați până nimeni nu mai poate numi nimic din categoria respectivă.
Da sau nu
Încă un joc, în care vă puneți întrebări, de data asta, însă, aveți grijă, condiția este să răspundeți oricum altfel decât cu da sau nu. Interlocutorul trebuie să pună câte cinci întrebări la fiecare rundă și să vă facă cu orice preț în aceste cinci întrebări să rostiți acel da sau nu. La fiecare set de întrebări răspuns corect, câștigați un punct. Puteți stabili un număr precis de runde de joc, pentru a desemna un câștigător.