UPDATE: ambasadele Italiei, Franței și Germaniei fac un apel către forțele politice de a respecta statul de drept în Republica Moldova

curtea-constitutionala

În contextul recentelor evenimente din Parlamentul Republicii Moldova, Ambasada Italiei face un apel către forțele politice să respecte dreptul și prerogativele constituționale.

„În contextul recentelor evenimente, Ambasada Italiei face un apel din inima către forțele politice moldovenești de a respecta Dreptul și prerogativele constituționale. Credem că principiul Separării Puterilor constituie unul din pilonii fundamentali ai Statului de Drept și al Democrației”, este mesajul Ambasada Italiei, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Ambasadele Franței și Germaniei sunt foarte îngrijorate de evoluțiile în curs de desfășurare în Republica Moldova și, în special, de încercările de a schimba componența Curții Constituționale, încălcând astfel Constituția.

Ambasadele Germaniei și Franței reiterează atașamentul lor față de respectarea ordinii constituționale în Republica Moldova.

„Facem apel la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept”, se arată într-un comunicat al Ambasadelor.

Subliniem că mai mulți oficiali de rang înalt din UE și-au exprimat susținerea pentru statul de drept în Republica Moldova, după ce, vineri, 23 aprilie, zeci de persoane au protestat în fața Curții Constituționale. Oamenii au ieșit în stradă în semn de protest după votul din Parlament al deputaților PSRM și Șor, privind retragerea susținerii președintei Curții Constituționale, Domnica Manole și votarea unui nou magistrat la Înalta Curte.

Tot vineri, Curtea Constituțională a suspendat două decizii care au fost votate astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre demisia din funcție a președintei CC, Domnica Manole, și numirea în funcție a noului judecător pe ex-procurorul sectorului Ciocana, Boris Lupașcu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente