(live) În aceste clipe, în fața Curții Constituționale are loc protestul în susținerea judecătorilor

pas

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) organizează nou protest în fața sediului Curții Constituționale (CC). „Oameni buni, trăim momente foarte încordate și importante pentru țara noastră. Nu sunt cuvinte mari, este un adevăr. Este o situație în care toți noi, politicieni, oameni simpli, oameni buni ai acestei țări trebuie să ieșim în apărarea Constituției. Trebuie să apărăm această instituție, Curtea Constituțională, asupra căreia indivizi ca Dodon, Șor, Plahotniuc, au încercat o operațiune de uzurpare a puterii”, susțin cei de la PAS.

Igor Grosu susține că în următoarele trei zile oamenii trebuie să rămână în fața Curții Consituționale pentru a proteja constituția. De asemenea, el susține că Igor Dodon cheamă oameni la dialog. Cei prezenți în fața CC au început să scandeze „La pușcărie” și „Să vină aici””.

Vă amintim că, pe 23 aprilie, deputații din majoritatea parlamentară au votat câteva legi și hotărâri anti-constituționale ce țin de Curtea Constituțională. Este vorba despre „demisia” din funcție de judecătoare pe președinta CC, Domnica Manole, și numirea în funcție a noului judecător pe ex-procurorul sectorului Ciocana Boris Lupașcu.

De ce este anti-consituțională „demisia” Domnica Manole? Asta pentru că Constituția Republicii Moldova stipulează în articolul 137 că: „Judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai constituţiei”. Acest lucru înseamnă că nimeni nu poate să-i demită decât doar dacă ei decid să-și depună mandatul înainte de termenul prevăzut.

Amintim că, vineri, 23 aprilie, zeci de persoane au protestat în fața Curții Constituționale. Oamenii au ieșit în stradă în semn de protest după votul din Parlament al deputaților PSRM și Șor, privind retragerea susținerii președintei Curții Constituționale, Domnica Manole și votarea unui nou magistrat la Înalta Curte.

Tot vineri, Curtea Constituțională a suspendat două decizii care au fost votate astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre demisia din funcție a președintei CC, Domnica Manole, și numirea în funcție a noului judecător pe ex-procurorul sectorului Ciocana, Boris Lupașcu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente