Oficialii de rang înalt din UE își exprimă susținerea pentru statul de drept în Republica Moldova

main
Foto:Tribuna.md

Evenimentele produse vineri, 23 aprilie, în Parlamentul de la Chișinău, prin care s-a încercat subminarea ordinii constituționale din Republica Moldova, au generat mai multe reacții de susținere pentru statul de drept din partea comunității internaționale și a unor oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană.

Conform unui comunicat al Președinției Republicii Moldova, Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut apel la toate instituțiile statului „să dea dovadă de reținere, să inițieze un dialog pentru a detensiona această situație îngrijorătoare și pentru a asigura funcționarea Constituției, ceea ce merită oamenii din Republica Moldova, mai ales atunci când se confruntă cu o criză economică și de sănătate”. Totodată, oficialul a solicitat Parlamentului „să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale CC chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”.

Pentru menținerea ordinii constituționale și a statului de drept s-au pronunțat, în cadrul discuțiilor telefonice pe care le-au avut ieri seara cu Președinta Maia Sandu, Charles Michel, Președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. „Soluțiile disensiunilor politice trebuie găsite în cadrul Constituției”, a menționat Ursula von der Leyen, în timp ce Charles Michel și-a exprimat sprijinul deplin al UE pentru agenda de reforme a Maiei Sandu.

Și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afacerile Externe și Politica de Securitate, a emis o sâmbătă dimineață o declarație, prin care califică voturile deputaților împotriva Curții Constituționale drept „un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și o încercare de a submina statul de drept”. Aceasta după ce, o zi mai Ambasadorul UE Peter Michalko menționa că „acțiunile din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a-i schimba componența, este un atac clar asupra Constituției și asupra independenței CC.

Îngrijorarea Comisiei de la Veneția este împărtășită de Ambasada Statelor Unite la Chișinău. Aceasta după ce vineri, 23 aprilie, ca urmare a întrevederii pe care Ambasadorul Derek J. Hogan a avut-o cu Președintele Maia Sandu, reprezentanța diplomatică a SUA menționa, într-o postare, că „această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei, instituțiile cu adevărat independente fiind un bastion împotriva derapajelor antidemocratice”.

Și Ambasada României a anunțat că „a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice împotriva Curții Constituționale a Republicii Moldova”. Misiunea diplomatică română a ținut să le reamintească tuturor actorilor politici de la Chișinău despre „importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”. În același context, Ambasadele Franței și Germaniei și-au reiterat, într-o declarație comună, atașamentul față de respectarea ordinii constituționale și au chemat la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept.

Cu mesaje de susținere au venit și ministerele de Externe de la Kiev și Vilnius, Ambasada Austriei, eurodeputații Siegfrid Mureșan, vicepreședinte al PPE, și Dragoș Tudorache, raportor pentru Republica Moldova în Parlamentul European.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente