Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le transmite politicienilor de la Chișinău să respecte constituția. Într-un mesaj pe una dintre rețelele de socializare, Ursula von der Leyen susține că sprijină eforturile Maiei Sandu de a face reforme și de a asigura respectarea statului de drept.
„Soluțiile pentru depășirea neînțelegerilor politice trebuie găsite în cadrul constituției”, a scris șefa Comisiei Europene.
Important to exchange with President @sandumaiamd on the political situation in Moldova.
I expressed full support to her efforts for reform and for ensuring respect for the rule of law.
Solutions to political differences must be found within the framework of ?? constitution.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 23, 2021
Și președintele Consiliului European a venit cu un mesaj la cele întâmplate ieri.
„Acțiunile din parlament împotriva Curții Constituționale reprezintă un atac clar asupra independenței instituției. Facem apel la toți actorii politici să respecte pe deplin constituția și statul de drept”, a transmis Charles Michel.
Spoke with @sandumaiamd to express the EU’s full support to her reforms agenda.
Today’s actions in Parliament against Moldova’s Constitutional Court are a clear attack on its independence.
We call on all political actors to fully respect the Constitution and the Rule of Law.
— Charles Michel (@eucopresident) April 23, 2021
Președintele Comisiei de la Veneția și-a expus și el mesajul și a îndemnat ca instituțiile statului să se rețină și să construiască un dialog prin care să descalifice această situație îngrijorătoare.
„Fac apel la toate instituțiile statului să exercite reținere, să intre în dialog și să descalifice această situație îngrijorătoare pentru a asigura funcționarea Constituției Republicii Moldova, ceea ce merită poporul moldovenesc mai ales atunci când se confruntă cu crizele economică și de sănătate actuale. Comisia de la Veneția a afirmat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a unei Curți Constituționale este echivalentă cu nesocotirea constituției și a Puterii Constituante care atribuia competența de a asigura supremația Constituției Curții Constituționale. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca «gardian al constituției», chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că acesta a comis o greșeală”, a menționat oficialul.
Amintim că, ieri, cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul „ȘOR”, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu.