Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat pază și protecție de stat în urma mai multor amenințări. Aceasta afirmă că, după data de 15 aprilie, curent, s-au întâmplat lucruri stranii care au determinat-o să ceară protecție din partea autorităților, întrucât a simțit că viața i-ar putea fi pusă în pericol.
Potrivit Domnicăi Manole, după ce a pronunțat CCM decizia privind posibilitatea de a dizolva parlamentul de către președinție, s-au întâmplat mai multe lucruri stranii: alertă cu bombă la sediul CCM, filarea acesteia precum și acostarea președintei Înaltei Curți în trafic de către persoane necunoscute.
„În seara zilei de 15 aprilie, aproximativ la ora 21.35, Serviciul Unic 112 a înregistrat o alertă cu bombă în sediul Curții Constituționale. La fața locului s-au deplasat serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, care, după efectuarea verificărilor, nu au depistat substanțe sau obiecte explozive. Chestii dubioase mi s-au întâmplat în ultima perioadă. În data de 15 aprilie, curent, am observat persoane suspecte în preajma domiciliului meu, pe care le-am mai observat anterior și care nu locuiesc acolo. De asemenea, pe 16 aprilie, am fost șicanată în trafic de câteva ori, lucru care nu mi s-a mai întâmplat în trecut. În aceeași ordine de idei, vă informez că mi s-au mai întâmplat unele lucruri care mi s-au părut stranii, dar despre care nu pot să vă vorbesc acum”, a spus Manole în cadrul unui interviu oferit pentru DW Moldova.
„Simt o stare de pericol și nesiguranță, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, inclusiv în ceea ce ține de activitatea mea care urmează. În plus, oferirea protecției președintelui CC nu este o practică nouă în statele europene. În România, de exemplu, președintele CC beneficiază permanent de protecție de stat, la fel ca șeful statului, președinții Senatului și Camerei Deputaților, prim-ministrul, procurorul general”, mai spune președinta CC.
Referitor la siguranța celorlalți judecători constituționali, Manole afirmă că nu sunt în cea mai bună situație din cauza disputelor din spațiul public după hotărârea pronunțată.
„Judecătorii CCM nu se află în cea mai plăcută situație. După discuțiile purtate cu ei, unii resimt presiuni în spațiul public. În cazul în care acestea vor persista și inclusiv în cazul în care o vor impune circumstanțele, Secretariatul CCM va sesiza organele competente”, a mai afirmat Domnica Manole.
Președinta CCM declară că nu a sesizat Procuratura Generală pentru tot ce s-a întâmplat, dar din informațiile pe care le deține, știe că Serviciul de Protecție și Pază de Stat a întreprins acțiunile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în aceste cazuri.
Subliniem că responsabilii din cadrul Secretariatului Curții Constituționale (CC) au depus un demers la președinție prin care au solicitat acordarea pazei de stat pentru președinta CC, Domnica Manole.
Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, că actualul parlament poate fi dizolvat. Acest lucru înseamnă că în Republica Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Astfel, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Amintim totodată că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituțională pe 29 martie pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a parlamentului. Anunțul a fost făcut după consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, pe care șefa statului le-a desfășurat în zilele de 26 și 29 martie. Atunci, președinta a spus că parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la dimisia guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni.