Mărimea unității convenționale în baza căreia se calculează remunerația avocaților pentru acordarea asistenței juridice garantate de stat a crescut de la 40 lei la 50 lei. Astfel, acțiunile care au fost întreprinse de avocat, în cadrul unui dosar, până la data intrării în vigoare, se vor remunera conform vechilor tarife, iar acțiunile procesuale realizate de avocat, începând cu data intrării în vigoare, se vor remunerarea în cuantum de 50 lei per unitate.
Dreptul la asistenţă juridică este parte indispensabilă a garanţiilor dreptului la un proces echitabil, care se aplică atât cauzelor penale, cât şi celor non-penale (civile, contravenţionale, de contencios administrativ). Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat prevede dreptul persoanei de a beneficia de asistenţă juridică din contul statului atunci când nu dispune de mijloace suficiente pentru a acoperi costurile asistenţei unui avocat.
Cele mai frecvente cauze soluționate cu ajutorul avocatului de stat țin de ajutoarele și alocațiile de stat, pensii, încetarea căsătoriei etc.