„Până acum, au fost vaccinate 2 % din populația Republicii Moldova.” Autoritățile prezintă ultimele date privind campania de vaccinare

Coronavirus vaccine, Delft, Netherlands – 02 Feb 2021

După șase săptămâni de la începerea campaniei de imunizare anti-COVID-19 în Republica Moldova, au fost vaccinate 68 992 de persoane, ceea ce reprezintă doar doar 2 % din populația țării. Datele au fost prezentate astăzi, 13 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMSPS) privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova.

Autoritățile precizează că 1 017 persoane au avut reacții adverse. Astfel, potrivit specialiștilor, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare.

Reprezentanții sistemului de sănătate dau asigurări că până acum evenimente adverse severe sau cazuri de tomboembolie nu au fost înregistrate.

Mai mult, aceștia asigură că vaccinurile administrate în R. Moldova sunt sigure.

Până acum, la nivel global, au fost vaccinate 172 de milioane de oameni.

Potrivit autorităților, în R. Moldova până acum au fost distribuite 112 000 de doze – AstraZeneca (Vaxzrevria), Pfizer – 24 570 de doze, Sinopharm – 2 000 de doze.

„Au trecut șase săptămâni de la început procesului de vaccinare. Până acum, 68 992 de persoane au fost vaccinate, ceea ce reprezintă 2 % din populația R. Moldova. 60 % dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați”, a declarat coordonatorul grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban.

„De la începutul campaniei de vaccinare și până astăzi, au fost înregistrate în sistemul electronic 1 017 evenimente adverse postimunizare. Toate reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare. Nu a fost înregistrat niciun caz de șoc anafalitic sau reacții alergice puternice”, au mai precizat specialiștii.

Potrivit autorităților, până acum, au fost vaccinate 24 % dintre lucrătorii ce activează în sistemul educațional.

Reiterăm, campania de vaccinare împotriva COVID-19, în țara noastră, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 000 de doze de vaccin donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. La 4 martie, autoritățile din din Moldova au recepționat un alt lot cu 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Moldova a recepționat pe 19 martie, alte 24 570 de doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Sâmbătă, 27 martie, alte 50 400 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca, donate de România, au ajuns în țara noastră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente