SIS anunță că va mai bloca încă un site din Moldova pentru că a distribuit știri false despre COVID-19

fake-news_0-920×574

Serviciul de Informație și Securitate din Moldova anunță despre blocarea încă a unui site din Moldova pentru distribuire de fake-news. Este vorba despre ro.portal-news-24h.xyz, identificat ca sursă cu conținut on-line care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Conform unui comunicat de presă, resursa în cauză a publicat o știre falsă cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, potrivit căreia, „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”, precum și „deschiderea la 100 % a capacității magazinelor și restaurantelor”. În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate până la moment de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind  parțial adaptat.

Totodată, resursa menționată a distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului COVID-19.

În urma analizei activității rețelei de resurse fake-news (a cărui componentă este ro.portal-news-24h.xyz) printre actorii de bază implicați în distribuirea știrilor false de pe aceste resurse a fost stabilit contul Facebook „Dumitru Julavschi”.

De asemenea, în vederea promovării „știrilor false”, sunt folosite grupurile de comunicare populare din rețeaua de socializare Facebook, prin utilizarea a multiple conturi false.

Amintim că, cu două zile în urmă, SIS a solicitat blocarea site-ului jurnalstiri.site, la fel pentru distribuirea știrilor false.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente