Proaspătul doctor în științe inginerești Vasile Postica și conducătorul său științific, prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan, șef Departament Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, au făcut un pas nou pe făgașul internaționalizării UTM prin cercetări desfășurate în comun cu oameni de știință din cadrul Universității din Kiel, Germania, Institute of Experimental and Applied Physics din Germania, University of Petroleum and Energy Studies din India, și Norwegian University of Science and Technology.
Lucrarea științifică „Improved Long‐Term Stability and Reduced Humidity Effect in Gas Sensing: SiO2 Ultra‐Thin Layered ZnO Columnar Films” a fost acceptată spre publicare ca lucrare invitată în prestigioasa revistă de specialitate Advanced Materials Technologies, care face parte din familia celei mai prestigioase reviste în domeniu.
Lucrarea reprezintă o investigație a influenței protecției suprafeței nanocoloanelor de ZnO asupra performanțelor de detectare a gazelor în medii cu umiditate relative înaltă. În lucrare, peliculele columnare nedopate și dopate (ZnO: Sn, ZnO: Fe, ZnO: Ag și ZnO: Cu) sunt acoperite cu un strat ultra-subțire de SiO2 (10-20 nm). Proprietățile de detectare a compușilor volatili (COV) și UV sunt evaluate în condiții ambientale diferite timp de ≈7 luni pentru a investiga impactul stratului superior de SiO2 asupra stabilității pe termen lung a probelor. Rezultatele obținute arată o imunitate ridicată a proprietăților de detectare a probelor acoperite cu SiO2 la umiditate. Mai mult, măsurătorile de detectare a gazelor arată că pierderea răspunsului după 203 zile este semnificativ mai mică pentru probele acoperite, indicând o stabilitate mai mare a performanței de detectare. Calculele teoriei funcționale a densității (DFT) arată că speciile de apă se leagă puternic de atomii stratului de SiO2 de la suprafață cu un transfer de încărcare e -0,129, care este mult mai mare în comparație cu interacțiunea cu etanol și acetonă. Calculele arată legarea puternică a speciilor de apă pe stratul de SiO2 indicând absorbția preferențială a moleculelor de apă pe SiO2. Rezultatele teoretice și experimentale obținute demonstrează un rol important al stratului ultra-subțire de SiO2 de sus pentru a produce dispozitive sensibile la umiditate.
Rezultatele autorilor demonstrează că dispozitivele elaborate la UTM pot fi obținute din nano- și micro-coloane de înaltă cristalinitate. Dispozitivele obținute ar putea fi elementul cheie pentru electronica utilizată în medii nocive și au atras un mare interes datorită specificațiilor sale unice.
Prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan și discipolul său dr. Vasile Postica activează la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Departamentul de Microelectronică și Inginerie Biomedicală (DMIB), Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori al UTM, la care au acces toți studenții ciclurilor 1, 2, 3. Vasile POSTICA este titularul a șase discipline din cadrul DMIB-FCIM, a fost și deținătorul Bursei nominale (pe domenii) a Guvernului Republicii Moldova în 2018. Are la activ peste 100 de lucrări științifice publicate pe parcursul anilor de studii la UTM, dintre care peste 60 de lucrări ISI recenzate și două brevete de invenție. Numărul total de citări ale articolelor sale științifice a depășit cifra de 1 900, conform SCOPUS, avându-l în calitate de conducător științific la tezele de MSc și PhD pe prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.