Vaccinarea împotriva COVID-19. 712 cadre medicale au prezentat reacții adverse. „Evenimentele sunt de intensitate ușoară”

712 lucrători medicali, imunizați cu AstraZeneca, au prezentat efecte adverse după vaccinare. Informațiile au fost comunicate într-o conferință de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit specialiștilor, de la demararea campaniei de vaccinare în Republica Moldova, au fost înregistrate 712 efecte adverse de intensitate ușoară și medie. 91 % dintre acestea au fost ușoare, prezentându-se prin febră, slăbiciuni, dureri musculare, care au trecut după o zi sau două de la vaccinare.

„Toate acestea sunt reacții obișnuite care sunt incluse în instrucțiunea vaccinului. Acestea au apărut în decurs de 24 de ore de la administrarea vaccinului, dar au dispărut după o zi sau două”, au declarat reprezentanții ministerului.

De asemenea, specialiștii epidemiologici au declarat că distribuția vaccinului Pfizer în țară se bazează pe principiul echității, iar dozele sunt împărțite proporțional.

Până acum doar 0,60 % din populația țării a fost vaccinată, toți fiind doar lucrători medicali care fac parte din etapa unu de vaccinare. Pentru această etapă sunt înregistrate 126 de centre sanitare. Totodată, reprezentanții au menționat că pentru demararea celei de-a doua etape încă nu a fost stabilită o dată fixă, aceasta depinzând de disponibilitatea vaccinului. De asemenea, pentru a treia etapă, care va include toată populația țării sunt preconizate a fi deschise peste 1000 de centre de vaccinare.

Amintim că azi, 23 martie, în Republica Moldova începe vaccinarea anti-COVID 19 și cu serul Pfizer.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente