Universitatea Tehnică a Moldovei a marcat Ziua Reciclării Mondiale prin seminarul Eco Design

789

Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei a marcat Ziua reciclării mondiale, 19 martie 2021, printr-un expresiv seminar științifico-practic cu genericul ECO DESIGN desfășurat în regim online.

Piese de mobilier, corpuri de iluminat sustenabile, ediția a II-a. Inițiativa aparține conf. univ., dr. art. Angela MUNTEANU, cu susținerea conf. univ., dr. arh. Aurelia CARPOV, șefă Departament Arhitectura.

Evenimentul constituie o dovadă concludentă a consolidării industriei creative dintre arhitectură și design, o activitate de sinteză dintre artă, știință și inginerie, dar și o prestigioasă platformă, care le-a oferit studenților arhitecți și designeri master să-și expună conceptele și viziunea inovatoare în materie de piese de mobilier și ilumnat din materiale reciclate, realizate în cadrul cursurilor: Arhitectura spațiului interior II, program Arhitectura, anul V, studenții gr. ARH-161, ARH-162 și Eco design, inovație și creativitate. Bionică inginerească (arhitectură, design interior), program Design interior, anul I, master, gr. DI-201 M.

Impresionează poziția civică a studenților în contextul respectiv. Prezentând mai multe exemple de reciclare a lemnului, studenta Valeria CUPCEA a subliniat: „Adesea observăm obiecte aruncate pe stradă, care sunt deșeuri poluante, motiv pentru care apar idei despre cum să inspiri o a doua viață în ele, de exemplu – o piesă de decor, mobilier, jucării etc. Un alt caz ar fi copacii uscați, care trebuie defrișați pentru a nu produce daune, iar lemnul să îl folosim pentru o piesă de mobilier eco.”

Studenta Tetiana HITSAN a adus în prim-plan tehnica tsugite – adesea văzută în altare și temple, această artă de tâmplărie din lemn este admirată ca o abilitate de frumusețe, dar și pentru beneficiile de durabilitate. Utilizând îmbinări de lemn care se încadrează ca un puzzle, lemnul poate fi îmbinat fără cuie, lipici, paranteze metalice sau elemente de fixare, astfel că atunci când este demolat, e perfect degradabil.”

În concluzie studenții l-au citat pe W. F. Goethe: „Natura are întotdeauna dreptate, iar greșelile și rătăcirile sunt ale Omului.”

Modelele de obiecte utile, funcționale, cu un aspect estetic bine definit, încadrate în stilistica designului interior, prezentate de către studenții, masteranzii, sub egida profesorilor FUA-UTM, au transmis într-un mod foarte expresiv mesajul evenimentului adresat mediului academic și societății pentru reciclare și reutilizare, sensibilizare și protecție a Terrei: mobila bine făcută, cu o funcționalitate mai îndelungată contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a planetei, prin salvarea pădurilor și a altor resurse naturale.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente