Fridays For Future continuă să militeze pentru implementarea unor măsuri sustenabile și a unor politici care să prioritizeze sănătatea mediului în circumstanţele crizei mondiale cauzate de COVID-19. Astfel, mişcarea adresează o scrisoare deschisă către guvern pentru a evidenţia nişte principii corecte de acţionare. FFF îndeamnă cetăţenii să iasă la protest aducând pancarte şi mesaje pentru autorităţi.
„Pandemia COVID-19 a luat prin surprindere întreaga omenire, zdruncinând sistemele de sănătate, economiile mondiale și agendele sociale ale tuturor statelor. Republicii Moldova i-a revenit astfel misiunea de a gestiona o criză economică fără precedent, amplificată de secetă și instabilitate politică. Guvernul de la Chișinău însă a eșuat lamentabil gestionarea procesului de atenuare a pandemiei și a crizei economice, dar și la capitolul administrarea treburilor fundamentale statului.
Noi, tinerii din Republica Moldova, solicităm un răspuns național unic la pandemia COVID-19, un răspuns care să asigure o recuperare și o tranziție justă către un viitor mai bun pentru noi toți și în special pentru generațiile care urmează. Alegerile, pe care le facem astăzi, vor contura societatea, economia, sănătatea și implicit starea mediului înconjurător pentru următoarele decenii. Acum este momentul oportun pentru a fi redresată criza declinului ecologic – în special criza climatică, care acum riscă să fie intensificată pe fundalul pandemiei COVID-19. Este momentul potrivit pentru a crea un drum către un viitor cu adevărat sănătos, prin implementarea unor măsuri inclusive, sustenabile și de atitudine și a unor politici care să prioritizeze sănătatea mediului.
Noi, tinerii, susținuți de organizațiile semnatare și de cetățenii acestei țări, solicităm un răspuns orientat către politici care adresează criza climatică bazat pe principiile ce urmează.
#1. Prioritizarea sănătății oamenilor
Investiți în sistemul sanitar și garantați accesul la resurse medicale indiferent de condiția socială. Sancționați companiile private care refuză să se mobilizeze în situații de criză.
#2. Respectarea drepturilor civile
Acordați sprijin comunităților și minorităților defavorizate. Nu folosiți criza COVID-19 ca scuză pentru a călca în picioare drepturile omului, libertățile civile și democrația – principii fundamentale ale Constituției Republicii Moldova.
#3. Sprijin economic direcționat oamenilor de rând
Asistența economică trebuie direcționată către comunitățile de oameni de rând, precum lucrătorilor medicali, fermierilor, întreprinderilor mici etc.
#4. Reziliență în fața crizelor de proporții
Crearea locurilor de muncă care să ajute la realizarea unei tranziții juste, investirea în dezvoltarea producției locale, eficientizarea sistemelor și adaptarea acestora în conformitate cu obiectivele naționale de sustenabilitate și neutralitate în utilizarea carbonului.
#5. Prioritizarea mediului înconjurător
Politicile de mediu și dezvoltare sustenabilă trebuie să fie nucleul deciziilor luate de acum înainte.
Moldova, în cel de al doilea val al pandemiei, rămâne fără vaccin, fără guvern și cu un sistem de sănătate epuizat la maximum. Acestea, dar și alte probleme sunt constant alimentate și agravate de corupție, inacțiune, lipsă de viziune și indiferență. În acest ritm, riscăm să ne confruntăm cu o criză care deja își manifestă efectele prin veri secetoase, aer poluat, soluri infertile și calamități naturale intensificate. Suntem într-o adevărată criză, iar întreaga planetă e în flăcări. Țara noastră nu poate fi o excepție.
Interesele mediului de afaceri în a obține profituri imediate fără a ține cont de daunele provocate mediului înconjurător, în combinație cu corupția politică care blochează cu prea mare ușurință orice tentativă de schimbare sau reglementare eficientă, riscă să aducă mediul înconjurător la un nivel de degradare avansată, punct din care să nu mai existe cale de întoarcere.
Astăzi, ne confruntăm cu un inamic invizibil, care demonstrează în continuare vulnerabilitatea sistemelor noastre politice, economice și sociale. Mâine, în aceleași condiții, ne vom confrunta cu o criză devastatoare din orice punct de vedere, care ne pune atât viața noastră, cât și a generațiilor viitoare în pericol – criza climatică. Țara noastră are de înfruntat o multitudine de provocări, iar prin prezenta scrisoare, ținem să atragem atenția Guvernului Republicii Moldova asupra accelerării procesului de luare a măsurilor imediate pentru redresarea situației degradate a mediului înconjurător și asupra realității privind catastrofa ecologică în care ne aflăm.”
Toţi cei care vor să-şi arate interesul şi să semneze scrisoarea o pot face aici. Mai mult decât atât, Fridays For Future îşi dă întâlnire pe 19 martie, la ora 10.00 în fața Guvernului Republicii Moldova pentru un flashmob în care îndeamnă politicienii să se pună în papucii generației noastre. Așadar, invită toți doritorii de a participa la această acțiune să aducă o pereche (sau două) de papuci pe care să îi lase pe scările guvernului și o pancartă cu un mesaj către autorități.