„Volumul de debut în poezie „Omul-acvariu” (Arc, 2018), scris în limba rusă de Ivan Pilchin, apare în 2020 și în limba română. O carte în care minimalismul textual e conjugat reușit cu profunzimea ideatică și cu imaginarul autentic al unui eu în căutarea sensurilor ascunse ale existenței. O nouă „ivanghelie” în care poezia este echivalentă cu dragostea, iar semnele mântuirii se manifestă prin epifaniile unui cotidian citadin. Pagini de scriitură confesivă și revelatorie despre omul recent al unei lumi amestecate” – așa este prezentată cartea pe site-ul editurii ARC.
Un tânăr cititor al poemelor ar putea descoperi un fel aparte de a aborda viața și lumea la acest scriitor. Iubirea este un instrument al descoperirii celuilalt, rătăcirea prin lume a lui Odiseu e modalitatea de a se regăsi pe sine, poezia este sinonimă cu dragostea din Evanghelii și ea este cea a lucrurilor simple, a stărilor simple. Copilăria este un loc și un timp din care vine ecoul unor amintiri calde, luminoase. Lumea acvatică, corabia din sticlă, omul-acvariu, apele – toate sunt mai degrabă un ideal spre care tinde eul care locuiește în orașul K(ishinev). Fundalul social transpare abia vizibil din spatele unui cotidian molcom, firul albastru și roșu al bombei care trebuie dezamorsată denotă acea aproape eternă stare de incertitudine care ne domină ca societate, un Macondo adus din sfere sudice în Europa de est.
Love is este un poem al iubirii ca joc, al căutării femeii care este și rusoaică, și româncă. Parisul este și el un loc al fantasmelor, în care vii pentru a visa, pentru a te reculege. Simplemente Maria, acea telenovelă care a bulversat mintea și imaginarul cinematografic al spectatorului postsovietic, este un text despre iubirea ce va să vină în viitor pentru a te scoate dintr-o amorțire a rutinei. Omul de azi se întâlnește cu „omul zilei de ieri”, un cântec al relaționării dintre generații, fără antagonismele deja remarcate de literatură. Lucrurile, sentimentele, timpul sunt de unică folosință – trage alarma poetul. Dumnezeu vine pe pământ pentru a discuta cu Ivan în „Ivanghelia pentru mine”. Un fel de basm al lui Ivan Turbincă rescris.
O carte pe care o recomandăm tinerilor, așa cum este despre căutarea de sine într-o o lume recentă. „Omul-acvariu” este volumul în care lumea veche devine o lume nouă, fără mari cataclisme și răsturnări. Transformarea vine încet, dar sigur, cu pași de felină, e „alunecarea înceată înapoi care imită mișcarea înainte” din „moon walk”. Și mișcarea aduce schimbarea, una lentă, dar sigură.