Echipa proiectului „Accesul la Justiție în Moldova” lansează vineri, 5 februarie, Cu DREPTul, un podcast despre accesul la justiție și drepturile omului. Așadar, „Cu DREPTul” își propune să fie un produs nu doar informativ, dar și educativ, util tuturor celor interesați de domeniul drepturilor omului și justiției din Republica Moldova.
Cu DREPTul este realizat în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă, inițiativă a Proiectului „Accesul la Justiție în Moldova”. Directoarea proiectului, Olivia Pîrțac-Goagă, are convingerea că formula de podcast este cea mai cost-eficientă metodă de a te informa și a învăța. În plus, poate fi ascultat oricând, oriunde, iar dacă l-ai descărcat în prealabil, chiar și când nu ai internet.
„Problemele privind drepturile omului și accesul la justiție sunt mereu actuale, chiar și dacă nu întotdeauna ne dăm seama. Însă când drepturile omului se încalcă, iar încălcările se produc frecvent, este mereu un proces dureros. Prin acest podcast, vrem ca oamenii să aibă acces la informații care i-ar ajuta să conștientizeze diferite situații și încălcări care au tangență cu dreptul, să știe cum să reacționeze și să prevină probleme de ordin juridic. În același timp, sperăm să fim ascultați și de juriști și să contribuim la pregătirea și profesionalismul acestora”, a declarat Olivia Pîrțac-Goagă.
„Cu DREPTul” este semnat de jurnalista Tatiana Ețco, care planifică să abordeze atât subiecte și probleme care, deși foarte importante, sunt prea puțin vizibile în spațiul public, cât și teme pe larg discutate, dar care necesită a fi aprofundate sau actualizate și primul episod este un exemplu în acest sens, punctează Tatiana.
Violența în familie și față de femei este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv în Republica Moldova. În primul episod Cu DREPTul, Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața Fără Violență în familie”, explică de ce legea din domeniu continuă a fi bună doar pe hârtie, de ce educația este importantă în diminuarea acestui fenomen și de ce multe din victimele violenței ar fi și victime ale unui sistem de justiție birocratic și neprietenos.
„Această lansare, neplanificat, se întâmplă în ajunul aniversării a patru ani de la semnarea de către R.Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul, care așa și nu a fost ratificată, în pofida recomandărilor experților și a profesioniștilor din domeniu. De ce se întâmplă această tărăgănare, dar și de ce este nevoie de ratificare, dar nu numai, aflați ascultând acest prim episod”, este îndemnul Tatianei Ețco.
„Cu DREPTul” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.fm, dar și pe pagina www.justitietransparenta.md, unde este publicat și textul integral al interviului, care poate fi preluat spre publicare cu trimitere la podcast.
Proiectului „Accesul la Justiție în Moldova” este implementat de Millennium DPI Partners din fondurile Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat al SUA.