De Ziua Internațională a Cititului Împreună, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează o nouă ediție a Programului de lectură „Chișinăul citește”.
Evenimentul va avea loc la 3 februarie curent, ora 10.00, la Biblioteca Centrală, cu participarea autorilor celor trei lucrări selectate pentru trei categorii de cititori (copii, tineri, adulți), care va putea fi urmărit și în format online.
Astfel, în acest an chișinăuienii vor avea posibilitatea să citească, să se întâlnească și să discute cu autorii următoarelor cărți:
# Ioan Mânăscurtă – „Citirea a doua, nu ultima – categoria adulți”
„Frumusețea Citirii a doua a lui Ioan Mânăscurtă rezidă în faptul că ea, cartea, e și adevărată: prin tainul de înțelepciune ce îl conține și prin modalitățile inedite de interpretare artistică a noțiunilor și definițiilor. Or, aceste înțelesuri vin odată cu trecerea timpului, a anilor, a vieții. «Abia-nțelese pline de-nțelesuri», înseninându-ne eminescian fruntea în copilărie și-n tinerețe, ele devin pe deplin înțelese la maturitate, brăzdându-ne fruntea cu plugul deșertăciunii deșertăciunilor…” (acad. Valeriu Matei, director Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, poet, istoric, scriitor).
# Moni Stănilă – „Țipă cât poți – categoria tineri”
„Ștergerea graniței dintre real și fantasmatic, glisarea către imaginarul oniric, dozarea inteligentă a biografismului și ficțiunii (Simona Popescu definește cartea drept «autoficțiune deghizată») – toate fac din romanul lui Moni Stănilă o parabolă cu valențe biblice. Ideea de pelerinaj mântuitor, care se profilează la început, este confirmată pe parcurs: «În a patruzeci și una zi, le-a comunicat stejarilor că vrea din nou să le vorbească…»; «Stejarii priveau dintr-un sus de undeva lumea de cer și apă, ca o vrăjitoare bătrână într-un glob de cristal. Ca un fotograf de la National Geographic care pândește un pui de castor»; «Stejarii se mișcau circular și închideau orice spațiu dintre ei. Păreau niște uriași scorțoși porniți să cucerească lumea, niște tăvălugi cărnoși și haioși. Totul era foarte plăcut la ei, de la scoarța groasă și vie ca o piele de mamut orfan desprins din filmul de animație Ice Age până la crengile lor mișcătoare, mai robuste ca trunchiurile hipopotamilor când se scaldă fericiți în ape mâloase.» Țipă cât poți e o proză scrisă cu mână de poet.” (Lucia Țurcanu, doctor în filologie).
# Ionela Hadârcă – „UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici – categoria copii”
„De unde s-a luat frățiorul mai mic? De ce se comportă ciudat bunicii? De ce-și împletesc surioarele codițe? Ce să faci cu un pârâcios mic? Ne-am gândit să includem aceste întrebări (și multe altele) într-un ghid care i-ar ajuta pe frați și surori să se înțeleagă mai bine, să se bucure unii de alții și să se certe mai argumentat”, susține autoarea.
Programul de lectură „Chișinăul citește” contribuie la constituirea unei comunități de cititori prin promovarea lucrărilor de înaltă ținută artistică și educarea gustului pentru lectură a chișinăuienilor, iar unul din obiectivele sale principale este afirmarea Bibliotecii Municipale în calitate de îndrumător, sfătuitor, ghid în lumea cărților; orientarea lecturii spre valori literare autohtone.
Ca și la edițiile precedente, pe parcursul anului în toate filialele vor fi organizate diverse activități cu publicul: întâlniri cu autorii, discuții/dezbateri, activitate expozițională, prezentări de carte, înscenări teatralizate etc.
Din anul 2004, Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual în perioada februarie-noiembrie și este unul de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor, fiind una dintre practicile de succes ale BM, prin care s-a reușit o schimbare ideologică calitativă a culturii de lectură în municipiu.
Pentru detalii contactați pagina oficială de Facebook a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” sau apelați la numărul (022) 22 11 86.