Promoția care nu va intra în analele istoriei. Pentru sesiunea de BAC din anul 2020 nu a fost elaborat niciun raport

bac2019-37

Anul de învățământ 2019/2020 a fost unul destul de complicat din cauza restricțiilor condiționate de COVID-19. Nefiind pregătiți de o eventuală pandemie, autoritățile au fost nevoite să anuleze toate examenele naționale de absolvire, inclusiv bacalaureatul.

După mai multe dispute, s-a decis ca să fie anulate și probele de bacalaureat. Conform legii aprobate, toți elevii care finalizau în acel an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar și aveau medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci) au primit diplome de absolvire. Cu acestea au avut posibilitatea să se înscrie la facultate. Notele pentru probele de examen au reprezentat media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII.

Totodată, diplome și note după varianta de mai sus au obținut și elevii restanțieri, dar și candidații înscriși în regim de externat.

Chiar dacă nu a fost o variantă clasică a examenelor de absolvire, elevii și-au primit diplomele. În acest context, atât noi, redacția #diez, cât și alți tineri, ne-am pus câteva întrebări „câți elevi au primit diplome de BAC în acest an?”, „care sunt mediile de absolvire a liceelor, dar care e media generală pe țară în acest an?”.

Am solicitat această informație de la ministerul educației încă în luna august 2020, atunci am primit răspuns că datele se analizează și că vor fii publicate sub formă de raport în lunile octombrie-noiembrie. Am trecut de toamna anului 2020 și am ajuns în 2021, iar raportul privind reușita de la BAC așa și nu l-am mai văzut. Am decis să trimitem o solicitare, cu aceleași întrebări. Am primit următorul răspuns de la Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare: „Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr. 71/2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020 și Legea nr. 123/2020 pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 71/2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, conform prevederilor cărora s-a asigurat prevenirea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 și eliberarea diplomelor de bacalaureat, cu același statut juridic, în baza mediilor obținute de elevi pe parcursul claselor a X-a-a XII-a. Prin urmare, rata de promovare a examenului de bacalaureat pentru candidații înscriși în sesiunea 2020 pentru toate instituțiile de învățământ constituie 100 %.

Reieșind din faptul că examenele naționale de absolvire, sesiunea 2020, nu au fost organizate în mod tradițional, rezultatele obținute nu sunt comparabile cu cele din sesiunile anterioare. Respectiv, pentru sesiunea 2020 nu a fost elaborat un raport privind rezultatele examenelor naționale de absolvire”.


În acest an de învățământ (2021/2022), autoritățile naționale au anunțat că probele de BAC vor fi organizate. În luna septembrie, a fost publicat deja orarul tuturor examinărilor naționale. Conform acestuia, testarea națională în învățământul primar se va desfășura în perioada 12-20 mai, examenele de absolvire a gimnaziului – în perioada 3-14 iunie, iar examenul național de bacalaureat – în perioada 4-22 iunie. Orarul detaliat îl găsiți AICI!

Dacă ai de susținut BAC-ul în acest an, atunci să știi că am creat un tag special, unde poți urmări toate noutățile despre sesiunea de bacalaureat 2021/2022. Totodată, îți sugerăm să te înscrii pe canalul de Telegram Bacalaureat Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente