Tinerii din Cahul și Ungheni vor participa la discuții, dezbateri și tabere pentru combaterea violenței de gen în cadrul unui proiect susținut de UE

FotoJet (38)

Centrul Media pentru Tineri (CMT), care promovează drepturile copiilor și ale tinerilor, libertatea de exprimare și de participare a acestora, a lansat de curând un proiect care se focusează spre prevenirea violenței printre tineri în două raioane ale țării. Este vorba despre Cahul și Ungheni. În cadrul acestui proiect, cei implicați vor beneficia de o serie de instrumente precum întâlniri, discuții, dezbateri și chiar o tabără media pentru tineri, unde vor produce materiale multimedia întru combaterea stereotipurilor, împuternicirea femeilor și combaterea violenței de gen.

Natalia Strogoteanu este directoarea de programe din cadrul Centrului Media pentru Tineri (CMT) și din acest motiv, am hotărât să aflăm care este scopul fundamental al proiectului. Așa am aflat că Centrul Media pentru Tineri are drept scop prevenirea violenței printre tinerii din raioanele Cahul și Ungheni și de a promova egalitatea de gen prin discuții publice, realizarea materialelor multimedia și crearea parteneriatelor locale. 

„Acest proiect presupune din start focusarea pe două regiuni, Cahul și Ungheni, acestea fiind raioanele de intervenție prioritare pentru UN Women și UE”

„Domeniul promovării egalității de gen și prevenirii violenței este printre prioritățile CMT-ului”, relatează Natalia. Iată de ce, pe parcursul ultimilor ani, organizația a implementat mai multe acțiuni pe acest segment, în mare parte la nivel local, acolo unde statisticile arată o rată mai mare de violență în bază de gen, iar acest proiect presupune din start focusarea pe două regiuni, Cahul și Ungheni, acestea fiind raioanele de intervenție prioritare pentru UN Women și UE.

„Proiectul va implica tinerii din ambele raioane pentru a face față problemelor de gen, va împuternici femeile în domeniul egalității de gen și vor preveni violența prin combatere de stereotipuri și subiecte tabu”, mai spune Natalia Strogoteanu.

Tot în acest sens, directoarea de program ne-a relatat care sunt obiectivele care țin să fie realizate în cadrul proiectului. Aici vorbim despre:
# informarea tinerilor din 12 localități din raioanele Ungheni și Cahul și creșterea gradului de conștientizare cu privire la egalitatea de gen, abilitarea femeilor, rolurile de gen;
# informarea și educarea adulților și a persoanelor-cheie din 12 localități prin crearea de parteneriate locale tineret-părinți-profesori-APL, care vor pleda pentru rezolvarea problemelor locale legate de promovarea egalității de gen, împuternicirea femeilor și combaterea violenței de gen;
# informarea și sensibilizarea publicului în legătură cu egalitatea de gen, împuternicirea femeilor, nonviolență, nediscriminare, folosind materiale multimedia și de comunicare.

De asemenea, pentru realizarea obiectivelor menționate mai sus, va fi utilizat un șir de instrumente pentru atingerea rezultatelor și pentru o mai bună funcționalitate a proiectului:
# discuții și dezbateri cu circa 600 de tineri din ambele raioane despre egalitatea de gen;
# întâlniri cu circa 1 400 de părinți și profesori, APL și lideri de opinie din comunități pentru a discuta despre egalitatea de gen și violența în bază de gen;
# suport pentru dezvoltarea și realizarea a șase inițiative locale care vor promova egalitatea de gen și vor combate stereotipurile în bază de gen;
# realizarea unei tabere media pentru tineri ca să dezvolte 10 materiale multimedia sensibile la gen;
# producerea a circa 100 de materiale multimedia și 50 de acțiuni de vizibilitate împreună cu mass-media locală și „agenții schimbării”;
# difuzarea de materiale multimedia atractive la televiziunea publică și pe platformele online locale și naționale, care vor sensibiliza 750 000 de tineri și adulți;
# proiectul va lucra cu mass-media locală despre modalități de utilizare și abordare a egalității de gen atunci când elaborează produse media, se va pune accentul pe limbajul sensibil la gen.

Trebuie să menționăm că acest proiect își propune să consolideze capacitățile societății civile locale și a autorităților publice locale din 12 localități din raionul Cahul și Ungheni pentru promovarea mai activă a egalității de gen și protejarea drepturilor femeilor. Prin urmare, locuitorii din ambele raioane vor avea cunoștințe sporite despre importanța eliminării tuturor formelor de discriminare.

Programul este preconizat pentru o durată de aproape doi ani, unde vor fi 600 de beneficiari direcți, fete, băieți și adulți care vor participa la un șir de evenimente, cum ar fi:
# 32 de întâlniri/instruiri;
# o tabără multimedia;
# două activități de evaluare și de asigurare a durabilității.

De asemenea, vor fi și beneficiari indirecți, printre care 750 000 de tineri și adulți informați prin intermediul materialelor multimedia publicate pe www.tineri.md, www.suntparinte.md și pe paginile mass-media locale. Tot aici ținem să subliniem că bugetul total al proiectului este de 19 424 de dolari.

„Inovația acestui proiect constă în consolidarea resursele locale și asigurarea activităților de impact”

În urma discuției noastre cu Natalia Strogoteanu, ne-am propus să mai aflăm care este și inovația acestui proiect în context social, la care directoarea din cadrul CMT ne-a povestit că Centrul Media pentru Tineri, în parteneriat cu UN Women Moldova, va contribui la creșterea conștientizării și educării continue a publicului din regiunile Cahul și Ungheni în cultura egalității de gen și împuternicirea femeilor în procesele locale de luare a deciziilor.

„În cadrul acestui proiect, Centrul Media pentru Tineri își propune să prevină violența în rândul tinerilor din localitățile țintă și să promoveze egalitatea de gen prin discuții publice, materiale multimedia și parteneriate locale”, susține Natalia. 

Tot aici, dânsa menționează că inovația acestui proiect constă în consolidarea resursele locale (tineret, părinți, APL, ONG-uri locale, mass-media locale) și asigurarea activităților de impact: pe de-o parte, informarea și sensibilizarea tinerilor și a adulților în două raioane țintă prin instruiri/dezbateri și, pe de altă parte, informarea și sensibilizarea tinerilor și adulților cu ajutorul materialelor multimedia.

Astfel, pentru prima dată, se va colabora cu mass-media locală și cu două instituții reprezentative locale, ceea ce va contribui la transmiterea mesajelor axate pe egalitatea de gen către locuitorii din ambele raioane, respectiv populația urbană și rurală va avea acces egal, atât tinerii cât și adulții.

De asemenea, pentru prima dată, se va organiza o tabără multimedia care este o premieră pentru Moldova, unde cei mai activi tineri din Cahul și Ungheni vor interacționa și vor colabora cu experți de gen și vor promova activ egalitatea de gen în comunitățile lor.

Centrul Media pentru Tineri (CMT) promovează drepturile copiilor și a tinerilor, libertatea de exprimare și de participare a acestora deja de 17 ani. Este una dintre cele mai cunoscute organizații care posedă experiență a subiectelor sensibile la gen și combaterea stereotipurilor de gen, iar platforma www.suntparinte.md este recunoscută de către Consiliul Europei drept una dintre cele mai bune practici din regiune pentru promovarea egalității de gen. 

Tot aici, vrem subliniem că potrivit UNFPA Moldova, violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai des întâlnite forme de încălcare a drepturilor omului în Republica Moldova.

„Circa 63 % din femeile din Republica Moldova s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență (psihologică, fizică sau sexuală) din partea soțului/partenerului. În același timp, doar 8,4 % dintre femeile abuzate au raportat cazul la poliție.

Violența bazată pe gen subminează sănătatea, demnitatea, securitatea și autonomia victimelor. Victimele violenței pot suferi consecințe asupra sănătății reproductive și sexuale, inclusiv sarcine nedorite și forțate, avorturi nesigure, infecții cu transmitere sexuală inclusiv HIV și chiar decesul.”, se subliniază în cercetarea UNFPA Moldova.

Spre final, menționăm despre faptul că, în anul 2009, „La Strada” a început să activeze și în domeniul luptei împotriva violenței în familie, prima realizare importantă fiind lansarea Telefonului de Încredere pentru Femei. Mai nou, pentru următorii cinci ani, începând cu Planul strategic 2016-2020, „La Strada” a acceptat provocarea de a aborda subiectul violenței sexuale ca parte a eforturilor axate pe violența împotriva femeii. Astfel, dacă trăiești în frică, nu-ți fie teamă să ceri ajutor, păstrându-ți confidențialitatea!

AICI găsești toate datele de contact a telefonului de încredere „La Strada”.

###

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente