Platforma „Pentru Moldova”, critică inacțiunile conducerii de vârf a țării, în ceea ce privește gestionarea crizei provocată de pandemia de coronavirus. De asemenea, reprezentanții Platformei „Pentru Moldova” se declară solidari cu cei peste 200 de medici, care au semnat o scrisoare, în care cer ca autoritățile să întreprindă acțiuni concrete și să înceapă cât mai curând vaccinarea împotriva COVID-19.
Într-un briefing de presă, susținut la Parlament, deputatul Ruxanda Glavan a solicitat conducerii țării să elaboreze și să prezinte cât mai urgent un grafic privind vaccinarea anti-COVID, dar și dovada faptului că se negociază și se procură vaccinuri suficiente pentru un număr cât mai mare de oameni.
„Conducerea țării trebuie să înțeleagă că vom putea învinge pandemia doar în urma unei campanii masive de vaccinare. În caz contrar, Moldova riscă să fie încă multă vreme „pata roşie a Europei”, cu mii de infectați, zeci de morți zilnic și o economie în continuă prăbușire”, a subliniat deputatul Ruxanda Glavan.
Potrivit lui Glavan, preocuparea conducerii statului, inclusiv a noului președinte Maia Sandu, trebuie să fie gestionarea crizei anti-pandemice.
„Oamenii privesc știrile și văd cum țările vecine s-au angajat activ să cumpere necesarul de vaccinuri pentru a-și proteja cetățenii de virus. Cetățenii noștri sunt revoltați că din gura politicienilor, inclusiv a președintelui țării, aud doar calcule despre când, teoretic, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a spus Glavan.
Deputatul Platformei „Pentru Moldova” s-a referit și la cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, promise de președintele României, Klaus Iohannis. Republica Moldova este recunoscătoare pentru aceste vaccinuri, însă, spune Glavan, acest număr nu reprezintă nici măcar necesarul pentru 5% din populația țării, motiv pentru care conducerea țării nu trebuie să se relaxeze, ci să caute mai multe seruri.
„Daca este nevoie de efectuat anumite schimbări la nivel legislativ, pentru a grăbi anumite achiziții internaționale sau pentru a permite inițierea unei campanii de vaccinare, spre deosebire de un Guvern demisionar, amintim că președintele țării, la fel ca și deputații, au dreptul la ințiative legislative și sunt sigură că deputații vor vota propunerile venite de la doamna președinte pentru a rezolva rapid procesul și a pentru a începe campania de vaccinare”, a adăugat Ruxanda Glavan.
Deputatul Ruxanda Glavan a mai accentuat că în bugetul de stat sunt suficienți bani pentru toate măsurile necesare privind imunizarea populației.
„Acești bani sunt disponibili în bugetul de stat pentru 2021 la capitolul fondul de intervenție a Guvernului – 170 de mil. de lei, în fondul de rezervă al Guvernului -170 de mil. de lei, din sursele FAOAM – 45 de mil. de lei, din fondul de profilaxie sau din fondul de rezervă sunt 10 milioane de lei”, a mai spus Ruxanda Glavan.