Chiar dacă ei sunt 8 la număr de această dată, cele două tinere, Oxana și Anastasia, reprezintă un proiect, pe care te invităm să-l cunoști împreună cu restul 6. Nu uita că mâine, pe 16 ianuarie, te așteptăm la Tipografia 5, să-ți dezmorțești oasele după sărbători la petrecerea ”Voi sunteți supereroii #diez.”
Data Tutashkin, Barul Spălătorie
erou: Lt. Columbo sau Bojika
Într-o seară la Spălătorie a poposit Duhul Vinyl-urilor, să bea un izvar. El sa uitat în jur și a spus: ”Eu o să mai vin!” Și de atunci, în fiecare Vineri, discurile de vinyl se rostogolesc spre Spălătorie, sar pe pick-up și cu scîrțîituri și sîrîituri ne fac pe noi toți puțin mai fericiți!
Adriano Marian, Chisinau Youth Orchestra
erou: Zoro
Orchestra a fost fondată în luna aprilie, 2011 de către tânărul muzician Andriano Marian. În această orchestră sunt uniţi cei mai talentaţi şi responsabili tineri instrumentişti din instituţiile muzicale preuniversitare şi universitare din Moldova şi străinătate. În prezent colectivul enumeră circa 100 membri activi, cu o vârstă cuprinsă între 14 și 30 de ani.
În cei trei ani de existență orchestra cunoscut o evoluție importantă: din cele 21 concerte susținute enumerăm aparițiile de succes pe scena Sălii cu Orgă, concertele de vară open air realizate în scuarul catedralei, prezența onorabilă pe scena Ateneului Român și Sălii Casino din Sinaia (România). Trebuie menționat colaborarea orchestrei cu dirijori importanți precum Petru Sbârcea (România), Gabriel Bebeșelea (România) și Mihail Secichin (Moldova). În mai 2013, ansamblu a devenit membru-cooperant a Federației Europene a a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO).
Max T. Ciorbă, 100 de movile
erou: Moș Crăciun
Proiectul „100 de Movile” se axează pe spațiul cultural din Republica Moldova și România, spațiu în care folclorul este implementat din ce în ce mai activ în muzica modernă.
Documentarul este o călătorie antropologică, prin muzică. Filmul își propune să exploreze adevăratul folclor matur prin ochii unui muzician dintr-un spațiu cultural complet diferit, Stefan Haslebacher (Sha), din Elveția. Acesta va încerca să descopere autenticitatea mediului nostru cultural trecând prin viața cotidiană din Moldova și România, interacționând cu cei mai buni muzicieni și călătorind prin locuri pitorești – inclusiv legendarul loc „100 de movile”, situat la granița dintre Moldova și România, o locație necunoscută chiar și pentru mulți localnici din acea regiune.
Oxana Greadcenco și Anastasia Condruc, Fete pe biciclete
eroine: Xena și Gru
”Fete pe biciclete” este un proiect original din Chișinău care încurajează ciclismul în rândul domnișoarelor și doamnelor, fetițelor, zânelor, pisicilor și veverițelor. Cele două curse organizate anul trecut au fost doar începutul. Anul acesta vrem ca fiecare eveniment să lupte pentru apariția pistelor pentru cicliști în capitală! De fiecare dată avem parte de susținerea multor tinere care își decorează caii de fier cât mai creativ posibil. Dacă Moldova vrea să devină o țară cu adevărat europeană, atunci trebuie să lase mașinile acasă!
Angela Stafii, DOR
eroină: Ileana Cosânzeana
Programul DOR este organizat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora și a fost pus în practică pentru prima dată în 2013. DOR-ul are ca misiune consolidarea legăturilor emoționale dintre copiii din diaspora moldovenească și Republica Moldova. Beneficiarii de atunci au fost 25 de copii din șase țări: Portugalia, Italia, Grecia, Irlanda, Estonia și Republica Moldova. În vara anului 2014, în perioada 20-27 august, 80 de membri ai diasporei din diferite țări și 20 de persoane din Republica Moldova, din grupul de vârstă 12-17 ani, vor participa la o tabără de vară. În agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților.
Elena Zgardan, TEDxChisinau
erou: Robin Hood
TEDxChisinau este proiectul care a apărut la Chişinău acum câţiva ani şi a spart tiparele conceptului de discurs inspiraţional. Realizat cu eforturile unei echipe de entuziaşti, astăzi TEDxChisinau are la activ 6 evenimente în care a adus pe scenele Capitalei de la autodidacţi şi exploratori la medici şi inventatori de roboţei, zeci de vizionari din ţară şi de peste hotare, oameni ce pun ideile în capul mesei, construiesc realitatea acestei lumi şi revoluţionează domeniul în care activează. Între timp, la Chişinău s-a format o adevărată comunitate a adepţilor Ideilor care merita impartasite, lume prezentă la fiecare eveniment şi care deja s-a convins: Moldova poate trăi o altă realitate.
Alex Gurdila, prezentator JurnalTV
erou: Captain America
Alex este mereu cu ochii pe proiectele tinerilor și de fiecare dată încearcă să ajungă peste tot și să facă de acolo un reportaj. El va fi moderatorul nostru și pentru asta îi mulțumim frumos!