Perioada de tranziție Brexit s-a încheiat. Cum va afecta aceasta moldovenii care trăiesc sau intenționează să trăiască în Marea Britanie

Moldoveni-in-Marea-Britanie–60724-1566304292

Perioada de tranziție post-Brexit a expirat la miezul nopții, când am trecut oficial în anul 2021. Urmează o serie de schimbări pentru cetățenii UE care intenționează să lucreze, să învețe și să studieze în Marea Britanie, inclusiv pentru moldovenii cu pașapoarte românești. 

Ce se schimbă în relațiile dintre Marea Britanie și Republica Moldova

La sfârșitul lunii decembrie, ministrul de extern moldovean Aureliu Ciocoi și ambasadorul britanic Steven Fisher au semnat Acordul de Parteneriat Strategic, Comerţ și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Documentul urmează să reglementeze relaţiile moldo-britanice post-Brexit. Documentul a fost aprobat în urma a opt runde de consultări. Oficialii au declarat că documentul aduce noutăți bune pentru agenții economici și consumatorii finali: odată cu semnarea și până la ratificarea acordului de ambele țări, acesta va fi aplicat provizoriu, ceea ce va asigura accesul liber al companiilor exportatoare pe piaţa bunurilor şi serviciilor în condiţii favorabile, astfel, relațiile comerciale între țările noastre nu se vor întrerupe după încetarea aplicării Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană asupra Regatului Unit.

Diplomații au mai menționat că Acordul prevede, în premieră, crearea platformei de Dialog Politic şi Strategic de nivel înalt, care va asigura implementarea Acordului, iar prima ședință a acestui grup este preconizată pentru începutul anului 2021.

Ce presupune noul sistem de migrare bazat pe puncte

Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie aplică un sistem de migrare bazat pe puncte. Noul sistem bazat pe puncte înseamnă că cetățenia unui stat UE nu mai este un avantaj atunci când vrei să te înregistrezi pentru a lucra și a trăi în Marea Britanie. Oricare persoană, fie că va avea un pașaport UE sau unul al oricărei altei țări, va fi tratată egal. Sistemul bazat pe puncte lucrează la fel ca cel australian, spre exemplu. Persoanele vor oferi date personale, detalii despre situația lor, educația, backgroundul, perspectivele profesionale și despre ce își doresc să facă în Marea Britanie. Pentru fiecare răspuns oferit, li se vor acorda anumite puncte. Dacă vor acumula suficiente puncte, atunci pot obține dreptul să emigreze în Marea Britanie.

Cum afectează Brexitul participarea Marii Britanii în cadrul programului Erasmus

Premierul britanic Boris Johnson a inclus în cadrul acordului post-Brexit, încheiat în ajunul Crăciunului, excluderea programului Erasmus din Marea Britanie. Totodată, în locul acestuia a fost anunțat un alt program britanic. Subliniind că a fost vorba despre o „decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un „lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era „extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.  Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în „cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.
Programul Erasmus, la care Regatul Unit participă din 1987, urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing.

Ce se întâmplă cu cetățenii UE (inclusiv moldovenii cu pașapoarte românești) care locuiesc în Marea Britanie

Cetățenii UE care s-au mutat în Marea Britanie înainte 31 decembrie 2020, au dreptul să depună o cerere până la 30 iunie 2021 pentru a obține statut de rezident al Marii Britanii. Perioada de trai în UK poate fi și de o zi, până la 31 decembrie 2020, dar dacă ai perioadă de ședere mai mare, ai mai multe avantaje. Spre exemplu, dacă ai locuit în UK pentru mai mult de cinci ani, atunci vei primi un statut complet de settlement. Dacă însă ai locuit pentru o perioadă mai scurtă, atunci vei primi statut de pre-settlement, care se va menține până în momentul în care vei avea cinci ani locuiți în Marea Britanie. În fond, la capitolul drepturi, nu există diferențe între aceste două statuturi. Fie că este settled sau pre-settled, orice locuitor UK are dreptul să trăiască, să lucreze, să studieze și are beneficiile sociale incluse în acest statut.

Va susține Marea Britanie parcursul european al Moldovei în continuare?

„Moldovenii sunt cei care trebuie să decidă în ce fel de țară vor să trăiască și ce fel de relații externe vor să aibă. Noi susținem mai mult principii și mai puțin alianțe politice concrete: buna funcționare a legii, transparență, democrație, libertatea presei, drepturile omului. Noi am încuraja Moldova să urmeze aceste valori. Dacă ne uităm la acordul UE-Moldova, ne dăm seama că este un plan excelent pentru a atinge aceste obiective. Prin urmare, noi încurajăm Moldova să aplice în totalitate aceste valori. Nu văd un alt plan mai bun pentru ca Moldova să devină mai democratică, mai transparentă”, a declarat într-un interviu oferit anul trecut, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău.

Detalii despre procesul de înscriere pentru a obține o viză fie că vrei să studiezi, călătorești sau să lucrezi în Marea Britanie poți obține oricând pe site-ul oficial al guvernului britanic AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente