După ce ieri actrița și regizoarea Teatrului Geneza Art, Daniela Burlaca, a publicat un mesaj în care vorbea despre situația complicată pe timp de pandemie prin care trec actorii și teatrul care este o instituție independentă, astăzi, cu Teatrul Geneza Art s-a solidarizat o altă instituție teatrală independentă din Chișinău, dar și regizorul Roman Burlaca.
După tăcerea actorilor sau, mai bine zis, după ce „a ajuns cuțitul la os”, astăzi, regizorul Roman Burlaca a publicat o reacție asupra felului în care guvernarea nu doar că neglijează problema sectorului cultural pe timp de pandemie, ci aproape îl omite în totalitate. Tot aici, regizorul a vorbit și despre modul în care se repartizează trofeele în cadrul galelor teatrale.
„Solidaritatea mediului de cultură la începutul pandemiei a fost unul firesc și corect, pentru binele societății și pentru sănătatea fiecărui om în parte. Doar că, ceea ce a urmat a fost o batjocoră pe față, fără gram de compătimire sau responsabilitate. Am asistat la o очередная dare din umeri a autorităților și la fraza rutinizată: «Nu-s bani! E pandemie!» Apoi memorabila declarație a unui prim-ministru care habar nu avea de realitatea acestor oameni de pe scene, din spatele culiselor, din ateliere etc. «Dacă nu puteți lucra, REPROFILAȚI-VĂ!»”, scrie Roman Burlaca în postarea sa.
„Cum să se reprofileze un manager de instituție teatrală când în ultimii 10 ani a investit toți banii pe care îi mai avea sau genera în domeniul ăsta?”
De asemenea, regizorul întreabă „cum ar trebui să se reprofileze un artist?”
„Cum să se reprofileze un artist? Vreau să aud cum exact și unde? Cum să se reprofileze un manager de instituție teatrală când în ultimii 10 ani a investit toți banii pe care îi mai avea sau îi genera în domeniul ăsta? Cum rămâne cu sutele de mii de lei plătite la impozite în toți acești ani? Cu milioanele de lei plătite la chirii de săli de spectacole? CU banii plătiți către acest stat în speranța că în instituțiile statului vor avea grijă de acești antreprenori sau artiști? Nu mai vorbesc despre interdicțiile de activitate a sectorului cultural, absolut lipsite de comparație și studiu social sau de piață. Cine va suplini gaura financiară în care continuă cu viteză să cadă tot domeniul culturii? Nemaivorbind despre faptul că situația și până la pandemie era un jalnică”, mai comunică regizorul.
„Pandemia a descoperit vulnerabilitatea artiștilor independenți”
De asemenea, Echipa Teatrului Radical s-a solidarizat cu echipa Teatrului Geneza Art și a publicat un mesaj pe pagina lor de Facebook.
„Echipa Teatrului Radical se solidarizează cu echipa Teatrului Geneza Art pentru combaterea discriminării față de instituțiile artistice independente și artiștii independenți manifestată de către guvernarea Republicii Moldova. Artă liberă nu poate exista în condițiile impuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova”, scrie Teatrul Radical.
Tot aici, Teatrul Radical mai scrie că? „Pandemia a descoperit vulnerabilitatea artiștilor independenți. Toate eforturile depuse pentru dezvoltarea laturii independente în artă au picat odată cu interdicțiile impuse de stat pe timp de pandemie. Statul nu și-a asumat nicio responsabilitate față de organizațiile artistice independente. Faptul că guvernarea Republicii Moldova a susținut doar organizațiile artistice de stat (cu: salarii, asigurare medicală, asigurare socială, chiar și premii pe timp de pandemie) demonstrează că denumirea de ARTIST poate fi atribuită doar artiștilor angajați la stat, pe când dreptul la artă este garantat de Constituția Republicii Moldova în egală măsură. În pofida faptului că activitatea tuturor teatrelor din Republica Moldova a fost restricționată, impedimentul nu a fost recunoscut de către instituțiile de stat și toate instituțiile artistice independente din Republica Moldova sunt obligate să achite arenda integral pentru spațiile închiriate, spațiile la care nu poți renunța, deoarece ele au fost cu mare greu amenajate din buzunarul fondatorilor și artiștilor independenți cu echipamentele teatrale specializate. Instituțiile artistice independente intră într-un an nou cu niște datorii enorme și fără nicio speranță la existență”, comunică echipa Teatrului Radical.
Amintim că actorii din Republica Moldova n-au intrat în scenă din data de 27 noiembrie, atunci când Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre potrivit căreia s-a interzis desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta teatrelor, a cinematografelor, a sălilor de concerte, a caselor de cultură.