Top marca FineWine. 10 cele mai bune vinuri moldovenești ale anului 2020

vinuri

Pentru al cincilea an la rând, Andrei Cibotaru de la FineWine face un top 10 al celor mai bune vinuri ale anului. Este vorba de vinuri care au fost lansate în acest an (a nu se confunda cu roada anului 2020). E un clasament subiectiv. În top cu au fost incluse două vinuri de la aceeași companie. Foarte multe crame nu au intrat în top, pentru că totuși Andrei este limitat la o cifră: 10. Clasamentul este non-erarhic. Niciun reprezentant al vinăriilor nu a fost consultat, e 100 % o selecție subiectivă, personală. „Recomand cu ochii închiși aceste vinuri.”

# Aurelius Brut Nature Rosé, Aurelius Winery 

Aurelius e un brand nou, lansat în acest an pe piață. Linia include mai multe spumante de calitate, produse după metoda Charmat, dar și vinuri liniștite. Brut Nature Rosé a ieșit în evidență. Cupaj de Cabernet Sauvignon și Pinot Noir (50:50 %), doar 2.5 g/dm3 de zahăr natural și doar 12.0 % vol. alc. Surprinde cu arome de fragi și cireșe, perlare intensă și gust plăcut. Costă 180 – 190 mdl, cam scumpușor pentru un Charmat, dar vinul e bun!

# Blanca Cuvee 2019, Fautor Winery

Probabil, acest vin va fi cel mai disputat din clasament, pentru că am întâlnit două tipuri de feedbackuri la el: oameni cărora le-a plăcut foarte mult, dar și unii dezamăgiți. Sunt ferm din prima categorie, mi-a plăcut enorm vinul, unul din preferatele albe ale verii. Și nu ezit deloc să-mi susțin părerea. E simplu, lejer, cu alcool moderat (12.5 %), dar cu aciditate med+, bei un pahar și mai vrei. Părerea mea coincide cu cea a juraților de la Mundus Vini Summer Tasting 2020: medalie de aur, cu mențiunea „best of show white”! E ceva pentru un Albarino de Moldova, mai exact din Romanești, Leova. Prețul de 120-130 mdl pentru el e încă un argument în favoarea acestui vin.

# Riesling 2019, Crama Mircești

Crama Mircești este, probabil, lansarea anului 2020 în Republica Moldova. Vinărie mică, cu pensiune și vii în satul cu aceeași denumire. Vinificatorul Arcadie Foșnea accentuează că produce aici doar vinuri „de terroir”. Rieslingul 2019 s-a evidențiat mult în fața celorlalte vinuri, fiind deja „out of stock”.

De pe o parcelă de 0.72 ha de Riesling, plantată în 2016. Maturat „sur-lie” patru luni în vase de inox, cu aciditate hi (7.1 g/l) și rest de zahăr natural mic (1.1 g/l). Îmbuteliat în 1 715 sticle, de formă „nemțească”. Autorul a încercat să-l asemene foarte mult cu un german și chiar dacă e dificlă comparația cu un Mosel, exemplarul de la Mircești a impresionat prin felul său.

# Sauvignon Blanc 2019, Minis Terrios 

Este unul din cele mai bune SB ale anului în Republica Moldova. De pe o plantație de circa 1 ha de Sauvignon Blanc în satul Haragîș, Cantemir, de pe care, an de an, micul vinificator Dan Prisăcaru face capodopere. An de an, acest SB este constant de bun, are „trasabilitate”, este un vin pe care-l recunosc în „orb” și îl urmăresc deja de cinci ani. Îmbuteliat manual în ediție limitată de numai 1 500 de sticle, dintre care au rămas puțin peste 1 000. Se deosebește prin note vegetale foarte puternice (frunze de tomate), cu ușoare adieri de citrice și măr verde pe plan secund. 13.5 % vol. alc. ce îi oferă corp peste medie. Vândut la un preț corect de 120-130 mdl.

# Merlot 2016, Caragia Winery

Probabil, cel mai bun Merlot al momentului din Republica Moldova. Roada 2016, din regiunea de sud, cules la maturitate deplină, maturat 18 luni în butoi de stejar francez Seguin Moreau (doar două barricuri!), îmbuteliat manual și pus la păstrare în sticlă pentru mai bine de doi ani și jumătate deja! Eticheta, cutia, capsula — totul vine să sugereze că vorbim de un vin hi-class. Iar conținutul confirmă ideea: rubin intens, cu fruct foarte bogat (vișină în suc propriu, prune), ciocolată, vanilie și un gust care învăluie toate papilele!

# Cabernet Sauvignon 2016, Chateau Vartely

Vârf de gamă la Chateau Vartely, medaliat cu aur, fiind clasat în top 10 cele mai bune vinuri ale competiției International Wine & Barrel Competition Alliances du Monde® — un concurs de nișă, rezervat doar vinurilor care au fost maturate la butoi. Provine de pe vii de 18 ani vechime, din Bugeac, cu o încărcătură de 5 tone la hectar. Șase săptămâni de macerare, 30 de luni de baric unguresc, ediție limitată de 7 156 de sticle. Vinul este îmbuteliat în sticlă de 1.2 kg, are dop de plută de 56 mm, cutie suvenir. Costă 750-800 lei pe raft, preț care a generat discuții pe Internet. Enologul Arcadie Foșnea a estimat pentru acest vin un apogeu de consum între 15-20 de ani.

# Cabernet Franc 2017, Vinăria Nobilă

Cabernet Franc, de pe vița de vie cu vârsta de 12 ani, proprie, din localitatea Olănești, Ștefan Vodă. 24 luni de butoi, mix de stejar francez și american, prevalat la prima folosire. Ediție limitată, 4 000 de sticle. În pahar avem rubin intens, cu buchet complex, fructe negre și ciocolată, cu un gust super structurat și tanin dens, catifelat. 300 mdl în retail. Vinăria Nobilă este fondată de enologul Oleg Boboc, un vinificator cu experiență mare la vinuri roșii, inclusiv cu stagii în California și Oregon.

# Metafora Alta 2018, Gogu Winery

În 2020, vinificatorul Ilie Gogu din Căușeni a lansat o nouă figură de stil în dotarea vinăriei. „Alta” reprezintă un joc de cuvinte subtil: o altă Metaforă față de cea tradițională, dar și „alta” însemnând înălțime în traducere din italiană ori portugheză. În ecuație s-a schimbat puțin componența cupajului: aici avem Cabernet Sauvignon, Saperavi și Feteasca Neagră, plus 18 luni de barrique francez. Punct țintit, punct ochit: aur la Berliner Wein Trophy 2020. 300 mdl în retail.

# Negru de Purcari Vintage 2015, Purcari Wines

Am degustat în acest an, pe verticală, toate recoltele Negru de Purcari, din 2011 până în 2018, Purcari fiind una din puținele vinării care își permit astfel de exerciții. 2015 a ieșit cu un cap mai sus peste restul. Vinul — carte de vizită a Republicii Moldova — a luat doar în 2020 peste 20 de medalii! Aur la Berliner, Mundus, Mondial de Bruxelles, Decanter — oriunde nu a fost trimis!

Cupaj tradițional din trei soiuri – Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rara Neagră, roada anului 2015, maturat 18 luni în butoi de stejar și ulterior învechit la sticlă. Costa 510 de lei, dar nu prea mai poate fi găsit pe piață, iar puținele exemplarele din colecția Purcari vor ieși, cu siguranță, la un preț mai mare.

# Echinoctius 2017, Equinox

Este vârful de gamă al cramei Equinox a lui Constantin Stratan. Un vin roșu la superlativ — cupaj de Cabernet Sauvignon, Rara Neagră și Merlot, roada anului 2017, maturat 30 de luni în baricuri și turnat într-o ediție limitată de circa 2 000 de sticle.

Vin cu un mare potențial de păstrare. Crama Equinox produce doar vinuri din strugurii proprii, iar Echinoctius adună în sine doar ce-i mai bun. Un vin care dispare foarte rapid după ce este lansat pe piață! 550 mdl la Purcari Wine Bar.

Photo Credit: Andrei Cibotaru

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente