Fii cu ochii pe cer și reușește să-ți pui o dorință. În acest weekend, vei putea vedea ploaia de meteori Geminide

stele
Foto:Sheena Wood

Stele căzătoare vor putea fi observate fără un instrument astronomic până în data de 17 decembrie, maximul fiind atins în noaptea de 13 spre 14 decembrie, a informat, vineri Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, scrie AGERPRES.

„Dacă credeaţi că stelele căzătoare vă vor lăsa în pace în această iarna, v-aţi înşelat. În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3 200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc «Geminide»”, conform unei postări pe Facebook a Observatorului Astronomic.

Potrivit sursei citate, meteorii Geminide sunt mai lenţi şi foarte luminoşi. „Vor apărea «bolizi» (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer”, transmite Observatorul Astronomic.

Maximul curentului pentru ţara noastră se va înregistra pe 14 decembrie, la ora trei dimineaţa. „Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minimum 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa în amândouă serile. În timpul maximului, se pot vedea cel mult 120 de stele căzătoare pe oră din afara oraşelor mari”, se precizează pe pagina de internet a Observatorului Astronomic.

Pentru a vedea stelele căzătoare nu trebuie privit într-o direcţie anume. „Cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord”, explică Observatorul Astronomic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente