(foto) 34 de localități din Moldova au rămas fără curent electric din cauza lapoviței. Cetățenii sunt îndemnați să respecte mai multe reguli

iPiccy-collage

Vremea instabilă, din noaptea și dimineața zilei de 10 decembrie, a lăsat fără curent electric 34 de localități din țară. Lapovița și temperaturile variabile în jurul gradației zero au condus la apariția pe arii extinse a poleiului și a chiciurii, iar pe drumuri s-a format ghețuș. Pe liniile electrice aeriene s-a depus chiciură, iar vântul a cauzat căderi de crengi și copaci peste conductori, care s-au rupt și au ajuns la sol, producând și alte defecțiuni soldate cu deconectarea avariată a energiei electrice.

O situație mai complicată este atestată în raionul Cimișlia, unde sunt afectate opt sate, Nisporeni cu șapte localități, Strășeni cu cinci sate fără tensiune, raioanele Călărași și Hâncești cu câte patru localități fără tensiune. În celelalte raioane există probleme de alimentare cu energie în câte unu-două sate.

Pentru remedierea situației au fost mobilitate formațiuni de intervenție operativă, iar pentru izolarea locurilor rupturilor de conductor sunt efectuate manevre operative și deconectări de securitate. În teren se desfășoară lucrările de restabilire a furnizării energiei electrice către consumatorii rămași fără energie în urma intemperiei.

Securitatea electrică este foarte importantă, de aceea consumatorii trebuie să manifeste maximă prudență și să respecte regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ, care atârnă suspect de pe piloni sau copaci;
  • marcați la distanță locul unor rupturi de conductoare electrice şi asigurați paza acestuia până la intervenția electricienilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor și a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu întreprindeți nimic în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică.

Despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului non-stop (+373 22 431 111) sau la cel local indicat în factură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente