Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat că toamna acestui an a fost anomal de caldă. Potrivit unui raport publicat de SHS, temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului precedent (septembrie-noiembrie) a fost cuprinsă în teritoriu între +11,6 și +13,9 °C, fiind cu 3,0-4,0 °C mai ridicată față de normă și se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observații meteorologice pe teritoriul Republicii Moldova.
„Primele înghețuri s-au semnalat pe 20 octombrie pe alocuri în raioanele centrale și de sud: în aer cu intensitatea de −1 °C, la suprafaţa solului şi la înălţimea de doi centimetri de la suprafaţa solului cu intensitatea cuprinsă între −1 și −3 °C”, se arată într-un comunicat.
Potrivit aceluiași studiu, cantitatea de precipitaţii pe parcursul sezonului pe 95 % din teritoriu a constituit 85-215 milimetri (80-165 % din normă), doar izolat – 75-80 milimetri (70 % din normă). Precipitaţiile pe parcursul sezonului au căzut neuniform. Cele mai multe precipitații au căzut în luna octombrie, când pe cea mai mare parte a teritoriului au căzut 60-115 milimetri (200-350 % din norma lunară).
Din cauza vremii secetoase, rezervele productive scăzute în sol sau izolat epuizate complet, care s-au menținut la începutul toamnei (septembrie), s-au semnalat condiţiile nefavorabile pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de toamnă.
Сondițiile meteorologice în această toamnă au fost în general satisfăcătoare pentru:
# coacerea culturilor pomicole și a strugurilor;
# maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi a viţei-de-vie;
# creşterea, dezvoltarea culturilor de toamnă, precum şi pentru finisarea vegetaţiei la culturile multianuale.
Vezi întregul studiu AICI.