Mircea este primul moldovean care a votat astăzi. A făcut-o în Japonia, acolo unde locuiește actualmente. E arhitect și designer la o companie de arhitectură experimentală din Tokyo. A plecat din Moldova în 2008, imediat după absolvirea liceului, iar până a ajunge în Japonia, a locuit câțiva ani în SUA, acolo unde și-a făcut studiile. Mircea crede că mobilizarea diasporei e o dovadă că am început să ne maturizam ca societate și că începem să acționăm responsabil. Totuși, după exercitarea dreptului de vot, tânărul spune că fiecare trebuie să se întoarcă la a-și face meseria bine. „Noi ne efectuăm rolul în societate atunci când coacem cea mai gustoasă pâine, când curățăm cea mai frumoasă stradă sau când educăm cei mai entuziasmați școlari”, povestește Mircea.
Japonia e prima țară în care au început alegerile, cu șase ore mai devreme decât în Moldova, iar Mircea a fost primul cetățean care și-a exercitat dreptul de vot. Mircea Eni are 31 de ani, o cifră despre care spune că îl șochează când o scrie sau o rostește în voce. Studiile de arhitectură le-a făcut la Illinois Institute of Technology in Chicago, iar masteratul – la Harvard University Graduate School of Design in Cambridge, Massachusetts. A plecat din Moldova mai mult intuitiv pentru a încerca ceva nou. Și cam din același motiv a plecat și din SUA. „Variety is the spice of life, cum spune Jim Morrison.”
Suntem o țară tânără. De abia acum începem să avem încredere în valoarea democrației
Tânărul spune că a fost norocos pentru că a reușit să voteze cu un efort minim. „Luând în considerare faptul că locuiesc la cinci minute de mers pe jos de ambasadă, a fost foarte ușor să-mi depun votul. Dar sincer, mă impresionează foarte mult eforturile pe care le vad în restul lumii. Sora mea care locuiește în Arizona a condus aproximativ 2 000 de kilometri ca să ajungă într-un oraș cu o secție de votare. Îi respect mult pe toți cei care stau la coadă și așteaptă să voteze.”
Despre mobilizarea fără precedent a diasporei Mircea spune că e un eveniment frumos, dovada că am început să ne maturizăm ca societate și că începem să acționăm responsabil. „Totuși, nouă ne pasă de situația din țară și ne dorim o guvernare responsabilă, care își înțelege rolul și responsabilitatea de a-și servi cetățenii. Suntem o țară foarte tânără și formăm o societate care de abia acuma începe să cunoască și să aibă încredere în valoarea democrației. Eu sper ca votul meu să ofere putere unei guvernări care înțelege importanța unui sistem onest și transparent.”
„După vot, cetățenii trebuie să se întoarcă la meseria pe care o fac”
Mircea vrea să se întoarcă acasă, dar îi este greu să spună în ce condiții. „Eu am niște idei romantice legate de modul în care aș vrea să mă implic în cultura, societatea și economia Moldovei. Sunt niște idei naive care au nevoie de mai multă procesare. Câteva încercări pe care le-am făcut nu prea au prins colț, dar vreau să continuu să mă mai gândesc și să mai încerc în viitor. Sunt foarte interesat de viața de la sat.”
Tânărul spune că nu se implică în politică în general, crede că într-un sistem ideal cetățenii ar trebui să-și exprime votul, după care să se reîntoarcă la viața lor personală și la meseria pe care o fac. „Noi ne efectuăm rolul în societate atunci când coacem cea mai gustoasă pâine, când curățăm cea mai frumoasă stradă sau când educăm cei mai entuziasmați școlari. Pentru mine cel mai important e să lucrezi în domeniul pe care-l iubești și să faci acest lucru cu cea mai mare pasiune. Din această cauză eu nu vreau să proiectez așteptări mari față de cetățeni. După exprimarea votului, e rândul guvernanților să-și facă meseria și e rândul nostru să continuăm să ne dezvoltam măiestriile noastre cu pasiune și optimism.”
Să votezi primul contează?
Câteodată da. Mircea ne-a povestit despre cum, cu patru ani în urmă, când a votat în Chicago, a ajuns la secția de votare, iar în timp ce aștepta să voteze, rezultatele din Europa i-au lăsat pe toți să înțeleagă că voturile lor nu mai pot contribui cu nimic. „Secția de votare a fost acoperită cu o atmosferă de tristețe când toți ne-am dat seama că voturile noastre nu vor mai putea schimba nimic. Și desigur că, de data asta, fiind primul, m-am simțit mult mai entuziasmat și optimist.”
Mircea crede că pesimismul este cea mai mare problemă a tinerilor din Moldova și că generația tânără are nevoie de încurajare. Într-o țară care refuză să se schimbe, astfel de condiții descurajează creativitatea tinerilor, mai spune dânsul.
Astăzi, 15 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte luptă Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Câștigătorul sau câștigătoarea acestui scrutin electoral va obține mandatul de președinte (președintă) pentru o perioadă de patru ani.
În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii se pot prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00.
Turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (36,16 %), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (32,61 %).
Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.