Deși tinerii din Moldova sunt tot mai puțin motivați să deschidă afaceri acasă, există încă entuziaști care cred în succesul unei idei cu potențial. Aliona Rotaru este una dintre persoanele care a reușit să treacă prin procesul deschiderii, iar mai apoi al închiderii unei afaceri în Chișinău.
Tânăra activistă, directoare executivă la Dreamups, a administrat până nu demult un spațiu de co-working care avea și bar, dar și bucătărie, destinat celor care au nevoie de un „birou” pe care l-ar putea împărți cu alți oameni. Totuși, afacerea ei nu a mers așa cum a fost gândită de la început.
„Eu știu de ce nu a mers businessul meu. De obicei strategia poate fi greșită, comunicare greșită, uneori nu sunt suficiente resurse financiare pentru anumite investiții ca să faci lucrurile bune din prima și timpul contează foarte mult. E foarte scump timpul, iar uneori durează foarte mult până ajungi la linia zero, dar mai ales să ai și profit. Asta este ceea ce am învățat pentru mine, a fost o lecție scumpă. Dacă până acum era complicat în domeniul HoReCa, acum, chiar dacă aș putea să continui să dezvolt ceea ce am început, în condiții de pandemie este mult mai riscantă o astfel de afacere”, a povestit Aliona despre experiența sa de administrare a unei afaceri în Moldova în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.
Activista a povestit și ce lecții a învățat în urma acestui proces. „Am acționat amatoricește, pe achipuite, pe mai mult entuziasm și mai puține cunoștințe. E foarte interesant procesul deschiderii unei companii, iar apoi să treci prin procesul birocratic de administrare a unei afaceri”, a mai povestit directoarea executivă Dreamups.
Întreaga discuție dintre Artur Gurău și Aliona Rotaru o puteți asculta mai jos.
Rezumatul acestei ediții a podcast-ului „Mai Departe” este difuzată și la Europa Liberă sau poate fi ascultat mai jos.