Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova constată că, până la ora 9.0, observatorii au raportat 64 de incidente. Din numărul total, 36 de incidente au fost prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX.
Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – un caz.
# Secția de votare (SV) 36/7 UTA Găgăuzia, Comrat. Observatorului Promo-LEX i-a fost restricționat accesul în SV până la ora 6.55. Observatorul s-a prezentat la SV la ora 6.40, iar președintele BESV a motivat aceasta prin faptul că observatorii trebuie să fie prezenți la ora 6.30.
# Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – șase cazuri.
# SV 7/6, Cahul, Văleni. Pe panoul de publicitate din raza de 100 de metri distanță de secția de votare au fost depistate materiale publicitare în favoarea a doi concurenți. Președintele BESV a comunicat OTS Promo-LEX că nu le-a observat. Acum ele sunt scoase.
# SV 01/266, Chișinău, Vadul lui Vodă. La o distanță de circa 20 de metri de la SV este amplasat un afișaj electoral al unui candidat. Președintele BESV a fost informat și a spus că va lua atitudine.
# SV 13/001, Dondușeni, Dondușeni. În raza de 100 de metri de la SV sunt amplasate pliante electorale A4 ale unui candidat.
# SV 16/2, Edineț. În fața SV, la aproximativ 70 de metri, este situat sediul unui concurent, iar pe poarta acestuia sunt amplasate trei bannere cu candidatul. La informarea președintelui BESV despre situația respectivă, acesta nu a avut o reacție.
# SV 36/4, UTAG, Comrat. La o distanță de aproximativ 70 de metri de la SV se află bannerul unui candidat.
# SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. La aproximativ 50 de metri de SV este amplasat bannerul unui candidat.
Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – cinci cazuri.
# SV 01/221, Chișinău, Râșcani. La ora 6.55, urnele staționare au fost sigilate doar cu câte două sigilii. Președintele BESV a menționat că toate sigiliile recepționate au fost utilizate și că nu are mai multe.
# SV 35/72 Ungheni, Valea Mare. O urnă staționară a fost sigilată cu trei sigilii, o urnă staționară a fost sigilată cu două sigilii. Președintele BESV a explicat că acest număr de sigilii i-au fost oferite.
# SV 28/52, Sângerei, Pepeni. Urna de vot a fost sigilată doar cu două sigilii. La întrebarea observatorului, președintele BESV a spus că are trei urne de vot și nu are destule sigilii pentru fiecare.
# SV 1/329, Federația Rusă, regiunea Moscova. Dat fiind faptul că urna de vot avea disponibile doar două poziții pentru aplicarea sigiliilor, au fost aplicate două sigilii.
# SV 1/416, România, Sibiu. Dat fiind faptul că urna de vot acordată SV este diferită decât cele utilizate pe teritoriul Republicii Moldova, a fost posibilă aplicarea unui singur sigiliu la portiera deasupra urnei.
Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – șapte cazuri.
# SV 27/25 Râșcani, Hiliuți. Camera de înregistrare video nu a fost pornită pentru a monitoriza procedurile de deschidere a secției. La întrebarea observatorului, președintele BESV a spus că va porni la ora 7.0. La ora 7.15 încă nu a fost pornită.
# SV 27/37 Râșcani, Răcăria. Camera de înregistrare video a fost pornită la ora 7.03.
# SV 27/25 Râșcani, Hiliuți. Camera a fost pornită la ora 6.59 doar pentru câteva secunde, doar pentru mențiunea că secția de votare a fost deschisă.
# SV 25/045 Orhei, Mălăiești. Camera video nu a fost conectată pentru a filma procesul de deschidere a SV.
# SV 25/040 Orhei, Furceni. Procesul de filmare s-a întrerupt pe parcursul monitorizării video a procedurilor de deschidere a SV din cauza unei erori tehnice. Nu lucra blocul pentru energie la care era conectat. Președintele BESV a căutat alt bloc și încerca să rezolve situația.
# SV 1/415, România, Suceava. Biroul electoral nu a dispus de un cablu pentru a conecta camera video, din care cauză procesul de pregătire a SV a fost filmat cu telefonul mobil.
# SV 18/9, Florești, Alexeevca. Camera video a fost pornită după ce membrii BESV au sigilat urna de vot.
Restricționarea accesului în secția de votare pentru alegători care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată, etc.) – un caz.
# SV 2/45, Bălți. În jurul orei 8.35, la SV a venit o alegătoare, aproximativ 58-60 de ani, cu temperatura de 37,4. Membrul BESV nu i-a fost permis accesul în secție. În scurt timp, președintele BESV a informat-o că are voie să intre să voteze. Alegătoarea a refuzat să intre și a plecat.
Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – un caz.
# SV 7/6, Cahul, Văleni. La ora 8.40, la o distanță de aproximativ 50 de metri de la SV, s-a oprit un microbuz de culoare albă cu numărul de înmatriculare BZJ 278 din care a coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea nicio inscripție referitoare la transportare persoane, fără semn de ruta regulată sau numere galbene.
Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – patru cazuri.
# SV 01/078, Chișinău, Buiucani. În intervalul orelor 7.08-7.39 au fost observate deficiențe tehnice ale sistemului SIAS Alegeri, sistemul nu a funcționat.
# SV 01/223, Chișinău, Râșcani. Un calculator din cele două ale secției de votare nu poate fi conectat la SIAS Alegeri. La ora 7.40, președintele BESV a chemat specialiștii de la Moldtelecom, dar până la moment situația nu a fost remediată.
# SV 01/125, Chișinău, Centru. SIAS Alegeri nu a funcționat în intervalul 7.0-7.30. Președintele BESV a chemat specialiștii după care deficiența a fost înlăturată.
# SV 1/339, Federația Rusă, Surgut Hanti-Mansiisk. În pofida prezenței la locul de muncă a operatorilor SIAS „Alegeri”, precum și buna funcționare a echipamentelor tehnice (calculatoarele), sistemul informațional de stat SIAS „Alegeri” nu a funcționat până la ora 7.52 (ora locală).
Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane) – un caz.
# SV 01/092, Chișinău, Buiucani. Un alegător care recent și-a modificat viza de reședință nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe lista suplimentară chiar dacă a prezentat actul de identitate în care era specificat domicilierea în raza secției respective.
Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – un caz.
# SV 01/223, Chișinău, Râșcani. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acest fapt a fost observat de Președinte și membrii BESV. Când i-au fost solicitate explicații, alegătorul a spus că de fapt în acel moment a dorit să răspundă la un apel. Președintele BESV a menționat că va documenta acest caz.
Încălcarea de către funcționarii electorali a măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID-19 – patru cazuri.
# SV 18/026 Florești, Cunicea. Lista privind rezultatele termometriei a fost îndeplinită după deschiderea SV, la 8.40. Președintele BESV a inclus date în listă fără a fi măsurată temperatura corpului membrilor BESV.
# SV 18/23, Florești, Cuhureștii de Sus. Între membrii BESV nu este respectată distanța sociala, iar președintele BESV nu poartă mască de protecție. În plus, observatorului nu i-a fost efectuată termometria la momentul prezentării la sediul SV. SV a fost deschisă la ora 6.55.
# SV 18/9, Florești, Alexeevca. Membrii BESV nu au avut viziere și nu purtau corect masca de protecție.
# SV 18/54, Florești, Rădulenii Vechi. Nu funcționează corect termometrul. La solicitarea observatorilor, membrii BESV au schimbat termometrul.
Altele – cinci cazuri
# SV 4/14, Anenii Noi, Todirești. A fost deconectată energia electrică. Nu este energie electrică în jumătate de stat. Președintele BESV a raportat situația, dar la moment nu este încă remediată.
# SV 32/21 Ștefan Vodă, Popeasca. În procesul-verbal de deschidere a secției de votare a fost menționată prezența a trei cabine de vot, pe când în SV sunt prezente doar două cabine de vot.
# SV 18/002, Florești, Florești. Înainte de deschiderea SV, pe listele electorale de bază au fost declarat un număr de 2 699 de alegători. După deschiderea SV, președinta BESV a ținut să menționeze că a fost telefonată de către reprezentanții CEC și au solicitat de a exclude numărul de 19 alegători cărora li s-a eliberat certificate cu drept de vot.
# SV 37/3, Regiunea transnistreană, Anenii Noi. La ora 8.07, dat fiind faptul că a bifat eronat cu pixul în buletinul de vot, un alegător a solicitat un alt buletin. Membrii BESV însă au refuzat să-i ofere un buletin nou din care cauză alegătorul a aplicat ștampila „votat” în buletinul marcat cu pixul. După acest caz, președintele BESV a explicat membrilor BESV că ei sunt obligați să ofere alt buletin la cererea alegătorului.
# SV 01/092, Chișinău, Buiucani. Procesul-verbal privind deschiderea secției de votare a fost întocmit cu întârziere, la ora 7.11. La acel moment deja votaseră trei alegători.
Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova prin proiectul „Monitorizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020”, precum și al Consiliului Europei prin proiectul „Suport pentru observarea civică a alegerilor prezidențiale din 2020 în secțiile de votare create în străinătate”. Componenta „Discursul instigator la ură” este susținută de către Departamentul justiție și drepturile omului al Fundației Soros Moldova prin proiectul „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova – etapa a IV-a”.
Opiniile exprimate în rapoartele și comunicatele publice ale MO Promo-LEX aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor sau partenerilor. Conținutul acestui document poate fi supus revizuirilor redacționale.
În cazul în care apar discrepanțe între textul în limba română și traducerea acestuia în altă limbă, prevalează prevederile stabilite de textul în limba română.