(video) Locuitorii din satul Pepeni au aflat care sunt avantajele compostării deșeurilor menajere și riscurile arderii frunzelor uscate

compost-din-frunze-1

În gospodării, mai mult de 50 % dintre deșeuri sunt organice. Această fracție a deșeurilor menajere este cea mai mare și foarte des ajunge în depozitele de deșeuri, în gropile de gunoi sau este arsă, cauzând o poluare gravă pentru mediul înconjurător. Ca alternativă putem transforma această materie organică în compost, un bun îngrășământ pentru sol și culturile vegetale.

Despre avantajele compostării și pericolul arderii frunzelor uscate au aflat și locuitorii comunei Pepeni, din raionul Sângerei, în cadrul campaniei de informare realizată de activiștii grupului de inițiativă ACTIV din satul Pepeni, sub tutela echipei Institutului pentru inițiative strategice.

În prima etapă a campaniei, voluntarii au distribuit pliante informative persoanelor în etate din comuna Pepeni.

În a doua etapă a acestei campanii, a fost realizat un videoclip de tip explainer, adresat populației tinere în care se promovează ideea compostării deșeurilor menajere.

În timpul arderii frunzelor, în atmosferă se elimină substanțe toxice care dăunează sănătății. Arderea frunzelor uscate este o încălcare a legislației ecologice și se pedepsește cu o amendă de la 600 până la 1 200 de lei sau cu 60 de ore de muncă în folosul comunității. Fumul produs de ardere poate provoca maladii/boli grave.

Cum facem compostul?

Adunați frunzele uscate într-o ladă de lemn sau faceți un gard din sârmă. Rupeți-le ca ele să se descompună mai repede. Așezați frunzele în straturi de 20-30 de centimetri înălțime direct pe pământ. Așterneți încă un strat de pământ de 20 de centimetri sau alte deșeuri organice. Repetați până la înălțimea de un metru sau doi. Iarna, acoperiți compostul сa să nu pătrundă apa. Îngrășământul se lasă pentru fermentare până în martie-aprilie.

Avantajele compostării:

# reducerea poluării și curăţarea solurilor contaminate cu metale grele;
# scăderea cheltuielilor pentru fertilizarea solului și salubritate;
# îmbogăţirea solului sărac în substanţe hrănitoare, însănătoşirea plantelor și creșterea recoltei;
# eliminarea riscului de incendii şi de afectare a sănătăţii din cauza fumului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente