Moldova a trecut la ora de iarnă. Cât va dura această perioadă și când trecem înapoi la ora de vară

ora
Foto:playtech.ro

În data de 25 octombrie 2020, ultima duminică a lunii octombrie, la ora 4.0, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a avut loc trecerea la ora de iarnă prin schimbarea acelor ceasornicului cu o oră înapoi – ora 4.0 a devenit pentru o singură dată ora 3.0.

Ora de iarnă se va menține până în ultima duminică a lunii martie (28 martie), atunci când acele ceasornicului vor fi transferate cu o oră înainte, iar ora 3.0 va deveni ora 4.0.

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895 în Noua Zeelandă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În al doilea rând, prin schimbarea orei în ultima duminică din martie se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică.

Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.

De când nu se mai schimbă ora în Europa

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca, începând din anul 2021, să se renunţe la schimbarea orei de iarnă în UE.

În urma acestui vot, statele membre, care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană, care decid să-şi păstreze permanent ora de vară, ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima.

În Moldova au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente