„Sănătatea mintală contează” este sloganul campaniei de informare dusă de Rotaract Club of Moldova International în ultimele luni. Pentru a încuraja reflectarea asupra stărilor noastre emoționale, clubul a unit cinci artiști moldoveni în crearea mai multor ilustrații la tema sănătății mintale. Unii autori au atins aspecte precum anxietate, probleme sociale, în timp ce alții invită privitorii să vină cu propriile interpretări.
Pandemia a acutizat stările de stres și neliniște pe care le trăim, punând sănătatea noastră mintală în risc. Astfel, în luna mai, tinerii din Rotaract Club of Moldova International și-au propus să promoveze discuția despre sănătate mintală – un subiect care continuă să fie stigmatizat în Republica Moldova și nu numai. Anual, în țara noastră 500-700 de persoane comit suicid. În Europa una din trei persoane cu probleme mintale nu a avut acces la servicii de îngrijire a sănătății mintale. Informarea la acest capitol continuă să fie necesară, mai ales acum, în timp de pandemie.
Cinci artiști autohtoni, Marina Botnari, Tudor Vlas, Maks Graur, Cristina Buga și Adriana Celac, s-au alăturat campaniei în cadrul unui proiect menit să încurajeze exprimarea emoțiilor și reflectarea asupra sănătății mintale.
Marina Botnari. Touch. Tema: anxietate socială
Marina Botnari. Storm
Tudor Vlas
Maks Graur
Cristina Buga. Compoziții din proiectul autoarei, „Zoonă +373”
Adriana Celac. Izolare
Adriana Celac. Inside
De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, 10 octombrie, clubul organizează un Q&A live cu Ana Niculăeș, psihologă și fondatoare respiro.md. Cum să întreprindem acțiuni practice în sprijinul propriei sănătăți mintale și a celor apropiați, cum este tratat acest subiect în Moldova, cum să ne adaptăm starea emoțională la new normality, precum și întrebările urmăritorilor vor fi abordate în cadrul live-ului de sâmbătă. Urmărește evenimentul AICI.
Membrii Rotaract Club of Moldova International sunt tineri care își doresc să se dezvolte alături de comunitățile din care fac parte. Prin proiectele pe care le organizează, comunitare, educaționale, vocaționale, sociale sau ecologice, aceștia promovează spiritul rotaractian.