Astăzi, 1 octombrie, se lansează campania „Un Tată Bun” – o campanie de schimbare de comportament, care vine să ofere un exemplu de reușită și normalitate în familie. Campania are menirea să sensibilizeze bărbații, ca să se implice în educarea copilului, în partajarea treburilor casnice, luând acest lucru ca o responsabilitate primară și o normalitate pentru orice familie fericită. În același timp, campania își propune să aducă bărbații, care deja fac acest lucru, în rol de model pentru alții, accentuând nu doar implicarea zilnică, dar și promovarea acestui comportament în rândul altor bărbați.
Cu toate că admitem cu toții că implicarea taților în viața copiilor săi este crucială, totuși aceasta rămâne foarte limitată: doar 4 % dintre tați le citesc micuților și aproximativ 10 % se joacă cu ei când sunt acasă. Ponderea bărbaților care asigură grija zilnică pentru copii este foarte mică, această activitate este îndeplinită de obicei sau întotdeauna de partenerii acestora. Cu toate acestea, o pătrime dintre bărbați chiar consideră că participă în mod egal la îngrijirea copiilor, pe când doar 15,7 % dintre femei au raportat că ambii soți participă în mod egal la îngrijirea copiilor.
Începând cu a doua jumătate a anului 2016, peste 6 030 de tați din Republica Moldova au putut fi alături de copilul nou-născut, având dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Pe perioada concediului, tatăl beneficiază de o indemnizație paternală care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Însă procentul taților care își iau concediu paternal este încă destul de mic. Această posibilitate nu este doar un pas important pentru asigurarea egalității de gen în Republica Moldova, dar și o posibilitate de a fi alături de copil din primele clipe ale vieții sale, atunci când are cel mai mult nevoie de atenție și grijă. Responsabilitatea nu depinde de genul părintelui, ea este manifestarea dragostei față de familie și a interesului pentru viitorul copiilor.
Un tată bun va împărți toate grijile, nevoile și bucuriile vieții de familie împreună cu soția sa. Va fi mereu alături, oferind grijă, atenție și multă dragoste. Momentele importante din viața noastră ne marchează atitudinea și comportamentul și, în același timp, lasă o amprentă decisivă în personalitatea și atitudinea copilului față de lumea care îl înconjoară.
Fiecare dintre noi, tinde să fie fericit, dar fericirea, mai ales într-o familie, este o muncă comună, unde fiecare contribuie și se străduie să ofere ce are mai bun. Grija, atenția, dragostea, nu sunt doar simple cuvinte, sunt teste de răbdare și modele de implicare. O muncă grea ne aduce la normalitate și la acea stare de bine spre care cu toții tindem.
Un tată bun trebuie încurajat în rolul său de părinte și soț responsabil. Prin exemplele proprii, bărbații pot nu doar schimba spre bine viața familiei sale, dar și pot deveni adevărate modele de reușită pentru întreaga societate. Or, oamenii au libertatea de a decide comportamentul pe care îl manifestă, valorile pe care le promovează și modul de viață pe care îl duc.
Fii un tată bun pentru copilul tău, un soț bun pentru partenerul de viață. Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.
Fii un tată bun!
###
Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.