(doc) Aproape 1 400 de autocare și autobuze au primit clasificarea pe categorii de confort. Cum au fost repartizate acestea

microbuze

Peste 1 918 de autobuze și autocare din țară au fost verificate la stațiile de inspecție tehnică periodică privind clasificarea pe categorii de confort. Astfel, din numărul total de autobuze și autocare, doar 1 399 de unități de transport au primit certificate privind clasificarea pe categorii de confort.

Din numărul total de 2 657 autobuze/autocare care urmează să fie supuse clasificării pe categorii de confort, în baza informațiilor prezentate de operatorii de transport rutier la agenție, se atestă următoarele:
# au fost verificate la stațiile de inspecție tehnică periodică privind clasificarea pe categorii de confort – 1 918 autobuze/autocare;
# au fost validate de către inspectorii agenției 1 897 de autobuze/autocare;
# au fost eliberate la cererea operatorilor de transport rutier 1 399 de certificate privind clasificarea pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor, dintre care 98 de unități corespund categoriei I și 1 301 – categoriei a II-a.

Prin urmare, Agenția Națională Transport Auto solicită operatorilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale, care conform situației la zi nu întrunesc condiția de clasificare a cel puțin două treimi dintre autobuzele/autocarele antrenate la deservirea acestor rute (curse), în termeni proximi, să se conformeze la prevederile legislației în vederea evitării constrângerilor legale pentru efectuarea curselor cu autobuze/autocare care nu sunt supuse clasificării pe categorii de confort conform graficului stabilit.

Concomitent, operatorii de transport rutier, care nu au ridicat certificatele de clasificare pentru autobuzele/autocarele care au fost verificate la corespunderea categoriei de confort, sunt invitați la ghișeul unic al agenției pentru a le primi.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie, pasagerii achită câte 60 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de bază și 70 de bani pentru un kilometru în cazul categoriei de confort. Astfel, prețul de 0,60 lei per kilometru are o creștere de 25 %, iar cel de 0,70 lei per kilometru are o creștere de aproximativ 45 %.

Vezi mai jos care sunt criteriile de clasificare a autobuzelor și microbuzelor.

Echipa #diez a calculat cât ar putea costa prețul pentru o călătorie în mai multe orașe din țară. Prețurile sunt aproximative și au fost calculate pornind de la prețul actual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente