Cum s-a desfășurat prima săptămână a noului an de învățământ în școlile și grădinițele din Capitală

photo_2020-09-07_13-50-08 (2)

După prima săptămână de studii, municipalitatea prezintă monitorizarea proceselor educaționale în școlile și grădinițele din capitală. Reprezentanții vin cu un mesaj de responsabilizare către toți participanții. În contextul situației de pandemie și a gradului înalt de pericol al infectării cu COVID-19, sistemul educațional, la fel ca și alte domenii, a fost nevoit să se adapteze la realitățile zilei de astăzi. Astfel, anul de învățământ 2020/2021 a început diferit.

Potrivit raportului prezentat de către viceprimara de ramură a municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, în 148 de instituții de învățământ primar și secundar, ciclul I și II a fost reluat procesul educațional, precum și în 131 de instituții de educație timpurie.

În grădinițe, în prima etapă (1-4 septembrie), procesul educațional s-a desfășurat în 511 de grupe. Dintre acestea, 242 de grupe au realizat acest proces la distanță, conform Metodologiei de organizare la distanță a procesului educațional, pentru instituţiile de educaţie timpurie (aprobată prin ordinul MECC nr. 378 din 26.3.2020) și în 269 de grupe cu prezență fizică, cu un număr total de 3 640 de copii din grupele pregătitoare (șase-șapte ani) și 1 311 copii de vârstă mare (cinci-șase ani).

În această perioadă, administrațiile școlilor/grădinițelor din Chișinău au întâmpinat mai multe dificultăți și au acționat rapid pentru a putea continua procesul educațional.

În prima săptămână (1-4 septembrie) alimentația a fost organizată în șapte instituții de învățământ: Gimnaziul-internat nr. 3, Școala auxiliară-internat nr. 5, Școala auxiliară nr. 6, Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”, Liceul tehnologic pentru copii cu vederea slabă, Școala auxiliară nr. 7 și Școala specială nr. 12 pentru copii hipoacuzici și surditate tardivă.

Începând cu 7 septembrie, în instituțiile de învățământ primar și secundar se va organiza procesul de alimentație la pachet pentru elevii din clasele I-IV. Ulterior, va fi organizată alimentația tradițională.

Pentru desfășurarea procesului educațional în instituțiile de educație timpurie, municipalitatea anunță că, începând cu 7 septembrie, numărul copiilor care vor reveni la grădinițe va crește considerabil:

  • grupe de vârsta pregătitoare (șase-șapte ani), etapa a II-a (din 7 septembrie)/suplimentar – 20 de grupe;
  • grupe de vârsta mare (cinci-șase ani), etapa a II-a (din 7 septembrie) – 241 de grupe;
  • grupe de vârsta medie (patru-cinci ani), etapa a II-a (din 7 septembrie) – 109 grupe.

În același timp, începând cu ziua de azi, programul de activitate al instituțiilor de educație timpurie va fi extins, intervalul de activitate al grădinițelor din subordine va fi: 7.30-17.30.

„Copiii care frecventează școlile și grădinițele din municipiul Chișinău și persoanele care îi însoțesc sunt îndemnate să respecte cu responsabilitate măsurile de protecție și igienă pentru prevenirea răspândirii COVID-19. La fel, venim și cu un mesaj de susținere către managerii instituțiilor și cadrele didactice; acum chiar e nevoie de solidarizarea noastră a tuturor: a cadrelor didactice, a copiilor, a profesorilor și a întregii comunități. Protecția și grija reciprocă ne poate face mai puternici, mai solidari, mai înțelegători și mai toleranți, reușind să facă față crizelor din această pandemie. Împreună putem depăși mai ușor această grea încercare”, a transmis Angela Cutasevici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente