Președintele român, Traian Băsescu, a declarat astăzi, 6 ianuarie, că în România trebuie să înceapă o dezbatere internă privind unirea cu Republica Moldova pentru a ajuta Chișinăul în cazul în care parcursul european al acestei țări ar fi pus în pericol.
„România trebuie să înceapă o dezbatere internă, care nu îi privește pe politicienii de la Chișinău, dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova. (…) O unire administrativă, politică. La un moment dat, datorită existenței unei opoziții, datorită situației din Transnistria, datorită situației din Găgăuzia, datorită nevoii ca politicienii pro europeni să facă o politică între Moscova și Bruxelles, în situația în care în acest parcurs ar fi previzibilă o întoarcere către regiunea euroasiatică sau urmare a unor provocări din Transnistria, care sunt și acum, România are obligația să îi dea Republicii Moldova posibilitatea de a-și continua parcursul european prin unirea cu România. Este și o scurtare a drumului, este și o soluție certă de continuare a acestui drum”, a afirmat Traian Băsescu, în cadrul emisiunii televizate, relevă Agerpres.
În acest context, președintele român a explicat că R. Moldova este o țară care are pe teritoriul ei un conflict înghețat în Transnistria și o problemă cu „tentațiile autonomiste ale Găgăuziei”.
„Cheia și butoanele, nici în Transnistria, nici în Găgăuzia, nu sunt la Chișinău. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu, ca politician cu experiență, nu pot să nu iau în considerație posibilitatea unei întoarceri (n.r. din drumul european) în Republica Moldova, mai ales că urmează alegeri și Partidul Comunist, partidul domnului Voronin, are peste 40% în sondaje, iar domnul Voronin a declarat că o soluție în Uniunea Euro-asiatică ar fi o soluție pentru Republica Moldova. În această grilă trebuie citită declarația mea înainte de Vilnius pentru că Republica Moldova trebuie să aibă o soluție alternativă pentru a-și continua drumul european, iar dacă presiunile vor fi uriașe să întoarcă din drum, România trebuie să ofere soluția unei continuări a drumului către Uniunea Europeană. (…) Țineți cont că aceste afirmații au fost făcute în condițiile în care România susține fără rezerve independența și suveranitatea Republicii Moldova, iar în Republica Moldova curentul unionist este invers în sondaje ca în România. Dacă în România 70% vor unirea cu Republica Moldova, în Republica Moldova maximum 30% ar vrea unirea cu România”, a adăugat președintele României.
Traian Băsescu nu a dorit să comenteze afirmațiile premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, prin care acesta susținea că declarațiile unioniste creează probleme Chișinăului.
„Nu aș vrea să discut despre premierul Leancă. El a făcut școala de diplomație la Moscova, a fost în ambasada Uniunii Sovietice la București în anul 1989 până în luna octombrie. Deci eu nu discut despre persoane”, a mai afirmat președintele român.