PPDA propune o platforma de discuții „Copilărie în pandemie” pentru a spori siguranța copiilor la grădiniță

unnamed
Foto:Moldova24

Deputata Stela Macari (PPDA) a criticat setul de instrucțiuni elaborate de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică, care prevede pregătirea pentru redeschiderea și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pe parcursul acestei săptămâni de când au fost publicate instrucțiunile, noi am avut mai multe discuții cu reprezentanți ai APL-urilor și unii dintre ei ne-au comunicat că redeschiderea grădinițelor, chiar dacă în mod normal este de competența autorităţilor locale, este o sarcină mult mai dificilă în condiții de epidemie. Unele prevederi din instrucțiunile respective sunt practic imposibil de realizat – de exemplu, asigurarea fiecărei instituții cu un asistent medical. Problema este că în unele grădiniţe lucrătorul medical lipsește cu desăvârșire, iar în altele, inclusiv în cele mari cu peste 100 de copii, asistentul medical este angajat pe jumătate de zi. Lipsa asistentului medical nu este însă singura problemă, se impun foarte multe cerinţe şi necesităţi pentru care autorităţile publice locale nu pot să asigure acoperire financiară, de exemplu să cumpere câte un set de lenjerie de pat în plus și să dubleze cantitatea de veselă. Unele grădinițe din localitățile rurale, cu chiu cu vai, reușesc să adune un singur set de veselă, iar acum li se impun două. E nevoie de termometre, lămpi bacteriologice, dezinfectanți, viziere. Toate acestea sunt foarte scumpe”, a spus deputata.

Un alt element din instrucțiunile menționate îl reprezintă prevederile ce stipulează că frecventarea de către copii a instituțiilor timpurii poate fi eșalonată pe ture, pe parcursul zilei (ex: de dimineață – jumătate dintre copiii din grupă, după masă – altă jumătate dintre copii) sau a săptămânii (ex: în zile pare – un grup de 10-12 copii, în zile impare – celălalt grup de 10-12 copii). Stela Macari a atenționat că în cazul în care comisia nu vine cu prevederi foarte clare și lasă acest exercițiu de triere pe seama fondatorului și administrației instituției, va fi încurajată corupția prin care deja sunt vestite mai multe grădinițe din municipiul Chișinău.

„O altă întrebare fără răspuns este: ce se va întâmpla dacă numărul cazurilor de infectări va crește după redeschiderea grădinițelor? Cine va sta cu copiii dacă părinții vor fi la muncă, iar frații și surorile mai mari își vor relua activitățile școlare începând cu 1 septembrie? Am fost contactată de mai mulți părinți, în mare parte din municipiul Chișinău, care consideră ca criteriile prevăzute în regulament, precum că din grupa de peste 30 de copii, doar o treime vor avea posibilitatea frecventării grădiniței de la 1 septembrie, îi vor impune în continuare să-și ia concediu din cont propriu pentru a sta acasă și a supraveghea copiii. Unii dintre ei și-au epuizat majoritatea resurselor financiare, alții au ajuns la limita sărăciei, deoarece cheltuielile sunt destul de mari. Un părinte stă acasă împreună cu copiii, alt părinte duce în spate, cu greu, povara financiară a întregii familii” – mai spune deputata.

Reieșind din cele spuse, Platforma DA consideră imperios să insiste în continuare pe adoptarea inițiativei legislative propuse de deputatul Liviu Vovc privind alocarea indemnizației pentru carantină unuia din părinții care au copii în vârstă de până la 10 ani, în cazul în care, ca urmare a situației epidemiologice, este sistată activitatea instituțiilor de învățământ și este necesară îngrijirea și supravegherea copiilor și revizuirea unor prevederi incluse în Anexele 7 si 8 ale Hotărârii nr. 21 din 24 iulie 2020, cele mai importante fiind povara financiara suplimentara pasată către APL și trierea copiilor, ce va încuraja corupția.

În aceste condiții dificile, colaborarea și comunicarea incluzivă și timpurie dintre toate părțile implicate în proces sunt esențiale pentru implementarea măsurilor necesare și realiste. De aceea, Aliona Doroș, consiliera municipală din partea PPDA și președinta Organizației de Femei a Platformei DA, a creat o platformă de comunicare pe rețelele de socializare, cu titlul „Copilărie În Pandemie”, care este o oportunitate de comunicare pentru toate părțile implicate în procesul pus în discuție și va fi un suport în această problemă pentru fondatori, APL, instituții de învățământ, părinți.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente