Pe 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste 35 000 de basarabeni au fost încărcați în vagoane de marfă și duși în Siberia, acesta fiind cel mai mare val de deportări pe care l-a cunoscut proaspăta republica sovietică. Ce au fost și de ce au fost posibile deportările? Cum au modelat ele destinele celor rupți, peste noapte, de vatră? Radio Europa Liberă își propune să răspundă la aceste întrebări la o nouă dezbatere organizată vineri, 3 iulie, în cadrul proiectului multimedia „AntiNostalgia – privind spre viitor”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în țara noastră. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.
Deși de la acele zile au trecut peste 70 de ani, subiectul deportărilor rămâne în continuare unul de actualitate. Un motiv ar fi felul în care s-a făcut reabilitarea foștilor deportați, dar și faptul că în societatea noastră există încă suficiente voci care găsesc o justificare pentru acele acțiuni: „așa au fost timpurile, la o adică”.
Cum au fost timpurile, totuși? Și cât de actuală mai este tema deportărilor din Basarabia și nordul Bucovinei după mai mult de șapte decenii? Au tinerii un interes pentru evenimentele de atunci și de ce această temă rămâne pentru mulți dintre noi una delicată? Ce atitudine ar trebui să adoptăm față de susținătorii regimului, cu al căror ajutor au fost trimiși mii de oameni în surghiun și ce lecții am învățat din toate acestea pentru prezent și viitor? În ce măsură politicienii au denaturat istoria deportărilor și avem oare, în zilele noastre, oameni „deportați” pe criterii politice? Sunt subiectele pe care jurnalistul Nicu Gușan, moderatorul dezbaterii, și Vasile Botnaru, directorul Biroului Europa Liberă la Chișinău, le vor aborda-diseca împreună cu doi invitați speciali – Viorica Olaru-Cemîrtan, cercetătoare științifică superioră și lectoră universitară la departamentul de Istorie a Artei a Universității Uppsala din Suedia, și Victor Bârsan, ex-redactor-șef la „Revista 22”, fost ambasador al României în Republica Moldova, autor al cărților „Masacrul inocenților”, „Procesul Ilașcu” și „Mineriada din iunie”.
Alături de ei, subiectul va fi evocat prin prisma mai multor materiale jurnalistice realizate de echipa redacțională: „Urmele deportărilor”, o mărturie-document de Nicu Gușan despre deportările din Bucovina de Nord, „Născuți în Siberia”, un film de Eugenia Crețu despre copiii născuți în Siberia din părinți necăsătoriți până la exil și care acum nu au statut de foști deportați, „Spovedania”, un film-mărturie a unui bărbat care a participat la organizarea deportărilor în satul său, de Liuba Șevciuc. De asemenea, vom afla cum au trăit deportările alte popoare, din interviul realizat de Ivan Sveatcenko și Iulia Mihailova cu liderul tătarilor din Crimeea și fostul disident sovietic Mustafa Djemilev, sau cum e să aduci drama deportărilor pe micile ecrane – din discuția lui Alexandu Bordian cu Leontina Vatamanu, regizoarea filmului „Siberia din oase”, lansat pe 6 iulie 2019.
Lumea are nevoie de informație. Și lumea are nevoie de memorie. Vă invităm să ne amintim împreună vineri, 3 iulie, la ora 17.00, într-o dezbatere specială „AntiNostalgia”, realizată de Europa Liberă – „Oameni. Destine. Deportări”.