De mici copii avem visuri în ceea ce privește devenirea noastră ca personalitate: unii se văd peste ani fiind medici, alții profesori sau chiar cosmonauți. Dar astăzi, vom cunoaște un tânăr talentat și pasionat de tot ce înseamnă muzică, în special „muzica populară”. Și după cum afirmă însuși Damian că muzica populară îi este haina care i se potrivește cel mai bine, vom afla cine i-a brodat și cine i-a pus ornamentele folclorului național atât pe haină, cât și în suflet.
Damian Spinei a absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, după care a plecat la studii în România și la moment este student în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Chiar dacă în prezent este dedicat pasiunii vieții sale – „muzica populară” –, de mic copil iubea să recite poezii, în special să imite renumita fabulă „Greierul și furnica” de Alecu Donici.
„Să fiu sincer cu mine și cu toți ceilalți, nu muzica a fost prima mea pasiune, ci artele plastice. Îmi plăcea să recit poezii și mai ales să imit fabula lui Alecu Donici «Greierul și furnica». Mă implicam în treburile casnice cu mama și doream enorm să corespund personajului furnica, dar viața mi-a schimbat rolul, devenind eu cel care cântă la nunți și cumetrii, ca greierașul.
Muzica m-a fascinat dintotdeauna, ascultam diverse genuri muzicale, dar un capriciu rămas de atunci și până în prezent este calitatea ei. O practicam individual ca amator până în momentul când am pășit pragul instituțiilor de specialitate”, ne dezvăluie Damian.
„Folclorul mi-a fost începutul, prezentul și viitorul”
De asemenea, tânărul ne povestește că oriunde s-ar afla în lume, muzica populară, obiceiurile și istoria neamului natal vor fi permanent cu el în suflet, folclorul muzical reprezentând pentru el începutul, prezentul și viitorul.
„Istoria neamului, cultura, obiceiurile, datinile, toate s-au întruchipat într-un singur sens – «muzica populară». Cu ea ne-am născut și o purtăm în suflet, oriunde am pleca în lume. Indiferent de câte limbi aș poseda, oricum gândesc în limba maternă, așa și cu muzica, orice gen aș interpreta, folclorul mi-a fost începutul, prezentul și viitorul. Am sesizat abia mai târziu că ea mă face să mă simt autentic”, ne povestește tânărul muzician.
„Mama mi-a lăsat ca moștenire dragostea față de cântec și poezie”
Fiecare dintre noi are în viață anumite persoane care într-un mod sau altul ne-au îndrumat, ne-au călăuzit, au fost sau încă sunt mentori în devenirea noastră atât spirituală cât și profesională. Pentru Damian, această persoană este mama sa, care i-a lăsat moștenire dragostea față de cântec și poezie.
„Primul meu mentor și îndrumător în viață a fost și este mama mea. Chiar dacă profesează în alt domeniu, este o fire de o natură sensibilă, cu un gust rafinat spre sublim. Mama mi-a lăsat ca moștenire dragostea față de cântec și poezie. Aspirațiile și năzuințele au înflorit în sânul familiei, care reprezintă celula societății și cel mai favorabil mediu de formare ca personalitate.
În procesul creșterii mele ca profesionist în arta vocală, au contribuit mai mulți coordonatori din domeniul respectiv: Silvia Goncear, Petre Neamțu, Alexandru Mica, Viorica Cheptănaru, Petru Racoviță, Ionel Stan, Constantin Bahrin, Elise Stan și alții”, ne împărtășește Damian.
„Muzica populară este haina care mi se potrivește cel mai bine”
În procesul devenirii sale ca muzician, Damian a trecut prin mai multe ipostaze, de la prezentator până la actor, și posedă în arsenalul său de talente abilitatea mânuirii cu iscusință a mai multor instrumente muzicale, cum ar fi: chitara, cobza și pianul.
„Calea spre lumea muzicii este strâns legată de C.E.E.A. «Ștefan Neaga» din Chișinău, care nu a fost o alegere ușoară, întrucât eram bine instruit la disciplinele teoretice și finalizasem cu brio studiile gimnaziale. Chiar din primul an, am devenit un meloman înflăcărat, totodată având dorința de-a mă regăsi pe mine însumi.
Am fost o fire activă, mă implicam într-o multitudine de activități extrașcolare, punându-mi talentul la muncă în diverse direcții, de la prezentator până la actor, în cadrul spectacolelor organizate de instituție. Posed și trei instrumente muzicale: chitara, cobza și pianul. Dar într-un final, m-am convins că muzica populară este haina care mi se potrivește cel mai bine”, recunoaște tânărul.
„Rândunica” – simbolul reînnoirii și revenirii acasă
Un artist, pentru a putea crea, mai are nevoie și de inspirație, de acea lumină ce se aprinde în suflet într-un ritm comun cu inima și rațiunea. Tânărul muzician ne confesează că crearea primei sale piese – „Rândunică, rândunea” – reprezintă o reflectare directă a vieții lui și a mamei sale, fiind legată de despărțiri și reveniri acasă.
„Nimic nu te poate apropia atât de mult de ceva, decât în cazul în care te afectează pe tine însuți. Această piesă e o întruchipare a două lumi, a lăuntricului și a realității, o trăire sufletească îmbinată cu tristețe, cu dor și așteptări. O reflectare directă a vieții mele și a mamei, legată de despărțiri și reveniri acasă. O simbioză reușită dintre text și melodie, unde personajul fictiv – «rândunica» – reprezintă un mesager prin intermediul căruia transmit răvașe celor mai dragi ființe. Etimologic vorbind, «rândunica» este simbolul reînnoirii, curățeniei, norocului, asigurând familiei succes și bunăstare. Este îmbucurător că mulți oameni s-au regăsit în acest mesaj!”, ne spune Damian Spinei.
Experiența de la „Românii au talent”
Damian Spinei a participat la „Românii au talent”, ediția a X-a, unde a surprins juriul și spectatorii cu vocea sa unduitoare, primind cei patru de „Da” cu mândrie. Despre această experiență, Damian ne spune că a fost o dorință proprie și participarea sa a surprins majoritatea celor apropiați.
„A fost o dorință proprie și o surpriză pentru majoritatea dintre ei. De felul meu, prefer mai întâi să acționez, iar rezultatele vor ieși singure la iveală. Orice scenă îți aduce noi emoții, impresii și confirmări că ceea ce faci te desăvârșește”, este de părere Damian.
„Omul este un univers în care fiecare își face încercarea”
Înainte de a descoperi pasiunea pentru muzica populară, tânărul făcea parte din trupa „CrescendoBand”, în calitate de tenor. Iar la întrebarea dacă pe viitor ar experimenta și cu alte genuri muzicale, Damian ne-a spus că un muzician complet trebuie să fie dezvoltat multilateral, de aceea nu exclude o asemenea schimbare.
„Omul este un univers în care fiecare își face încercarea. El este într-o continuă evoluție, cercetând tărâmuri necunoscute, provocări pe care urmează să le depășească, altfel nu progresează. Nu exclud că aș putea să experimentez și cu alte genuri muzicale, fiindcă un muzician complet trebuie să fie dezvoltat multilateral; dar rămân devotat laturii ce mă sensibilizează cel mai mult, și anume «muzica populară»”, ne dezvăluie Damian.
„Ar trebui să fim o apă curgătoare, nu stătătoare”
Despre succes și realizări Damian e de părere că trebuie să ai un fundament bine clădit din copilărie, iar apoi să mai adaugi câte o cărămidă în fiecare zi.
„Sunt de părerea că trebuie să ai un fundament bine clădit din copilărie, apoi să mai adaugi câte o cărămidă în fiecare zi pentru a putea ajunge în vârful turnului. Pot să fac o paranteză (oamenii sunt constituiți din circa 60 % apă) și de aici reiese concluzia că trebuie să fim o apă curgătoare, nu stătătoare, să avem rolul în viață de perfecționare, ridicându-ne de pe o treaptă de dezvoltare la alta. Scopul vizat și obiectivele sunt un izvor de motivație intrinsecă, care ne conferă imunitate de a ne depăși limitele”, menționează tânărul.
„Am credință în Dumnezeu și convingerea că într-un final binele învinge răul”
În ceea ce ține de căutările sale spirituale, Damian accentuează că pune mai mult suflet pe inteligența spirituală; nu apreciază măștile false și preferă să fie sincer atât cu propria persoană cât și cu ceilalți.
„De fire sunt sufletist și pun mai mult accent pe inteligența spirituală. Mă strădui să mențin un echilibru între cele două dimensiuni și nu port măști false, sunt sincer cu mine și cu alții. Am credință în Dumnezeu și convingerea că într-un final binele învinge răul. Fiecare a fost înzestrat cu un har și avem datoria de a scoate ce e mai bun din noi, pentru propriul beneficiu, dar și pentru societate”, ne confesează Damian.
„E bine să profiți de orice oportunitate propusă”
Răspunzând la eterna întrebare adresată studenților care își fac studiile peste hotare (dacă se vor întoarce acasă după finalizarea acestora), Damian ne-a răspuns că totul este imprevizibil, dar vrea să-și continue studiile și peste hotarele României: „Odată ce am ajuns aici, pot să mai fac 10 pași ca să merg mai departe. E bine să profiți de orice oportunitate propusă”, ne-a spus pe final Damian Spinei, tânărul iubitor de muzică populară și de folclorul țării natale.