Mă aflu din nou la Bălți, unde m-am plimbat, păstrând distanța socială, pe cea mai populară stradă pietonală din oraș. Am mers să văd cum își petrec bălțenii seara în centrul Capitalei de Nord.
Pornesc de la arhicunoscutul tanc din centrul orașului. Reprezintă un simbol al „luptelor de eliberare de sub jugul fascist”. Cu câteva zile înainte de 9 Mai, părinții și-au adus odraslele la focul etern ca să recite poezii în care îi ridică în slăvi pe soldații care au căzut la datorie în cel de Al Doilea Război Mondial. Am avut noroc să fiu martor cum câteva familii își filmau copiii în timp ce ei recitau cu voce versuri despre război sau cum îi fotografiau în formă militară.
Am întâlnit puțini oameni pe principala stradă a orașului. Magazinele erau închise. Acest renumit „lareok” și el este închis. Pe această vreme, de obicei oamenii stăteau la rând să cumpere ziua un pahar de cvas, iar seara un pahar de cafea sau ceai.
Trecătorii merg în grupuri a câte doi-trei oameni. La Bălți, e foarte popular mersul pe bicicletă, skateboard sau role. Cei care nu mânuiesc aceste tipuri de transport aleg să meargă pe jos.
În imagini se văd cu adevărat puțini oameni pentru așa un timp frumos.
Am zărit o pisică sau un pisoi, nu am verificat, dar a fost tare receptiv(ă) la „ps-ps-ps-ps”. S-a întors brusc spre mine, a uitat de treburile personale (la Bălți și animalele au afaceri) și s-a îndreptat spre mine cu pași rapizi.
L-am mângâiat/am mângâiat-o (gender balance totuși) și ne-am despărțit pe cale amiabilă, iar în scurt timp am fost înconjurați de zeci de hulubi. Cika (lasă așa să-l/s-o cheme pe „miau”) s-a speriat nițel, dar și-a luat inima în dinți și a alungat această brigadă de hulubi din calea lui/ei.
Hulubii bălțeni cu viza de reședință în centrul Capitalei de Nord nu se tem să se apropie la distanță intimă de oameni. Am reușit să-i fotografiez la cea mai apropiată distanță posibilă.
Această zonă și ea e pustie. Pe timpuri, când veneai la piață, îți era dificil să virezi printre oameni, deoarece era o aglomerație nebună, Tokyo se relaxează ușor în colț.
Acest loc pitoresc este popular printre mame și copii, dar și printre tinerii însurăței. La câțiva metri de acest scuar se află Oficiul Stării Civile. Venirea aici e un fel de ritual pentru noua familie.
Vizavi de acest loc, l-am zărit pe acest domn odihnindu-se izolat pe scaun. Mi-a permis să-l fotografiez. M-a întrebat: „Nu ai mai văzut o așa bicicletă?”.
Observ încă un om solitar în parc.
În acest loc, Renato Usatîi organizează concertele lui fastuoase, cu vedete internaționale. Iată ultima a fost Olga Buzova când a venit de Ziua Studenților la Bălți și l-a numit pe Renato – Ruslan, iar în schimb primarul nostru i-a propus funcția de ministră a culturii. Veniți la Bălți, la noi e tare vesel.
Iată așa arată havuzul reparat cu 3 milioane de lei.
Afară se întunecase deja și am reușit să vă arăt lacul orășenesc. Aici oamenii practică sportul, se odihnesc și privesc apusul soarelui.
Iar la câțiva metri de lac, doi muncitori îngrijeau teritoriul aqua park-ului care, din câte se vede, urmează să fie deschis tradițional pe 1 iunie.
Vezi aici o excursie asemănătoare de acum doi ani, la Bălți, pe același traseu.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.