Religia, o formă de rezistență anticomunistă? Dezbaterile AntiNostalgia de la „Europa Liberă” revin online

radio europa libera

„Religia între disidență, represiune, ilegalitate și exil”, aceasta este tema celei de-a doua dezbateri organizate de Radio Europa Liberă în cadrul noului sezon al proiectului multimedia „AntiNostalgia – Privind spre viitor”. De facto, este vorba despre evenimentul planificat pentru luna martie și suspendat din cauza pandemiei COVID-19, pe care echipa îl va reedita online vineri, 24 aprilie, ora 18.00, pe pagina de Facebook a evenimentului.

A fost religia o metodă de rezistență anticomunistă sau o formă de colaborare cu regimul? De ce comunismul a încercat să elimine orice formă de credință în Dumnezeu din mintea și sufletul „omului nou”? De ce, în același timp, omul de rând își asuma riscul de a continua să-și practice religia, în pofida fricii induse și a riscurilor la care se expunea? Și cum se face că și după căderea comunismului în regiunea noastră, Biserica a continuat să se plieze pe necesitățile Puterii?

Sunt întrebări la care veți căuta răspunsuri împreună cu invitații speciali ai „Europei Libere”. Scriitoarea Moni Stănilă, care a făcut studii de teologie în România, va vorbi despre rezistența prin credință pe cele două maluri ale Prutului. Despre religie din perspectiva socială va vorbi Vitalie Sprânceană – sociolog, jurnalist, activist civic și redactor la portalul platzforma.md.

În toate țările din fostul lagăr socialist, regimul totalitar comunist a prigonit bisericile şi a promovat ateismul ca politică de stat. Religia era numită de Marx „opiu pentru popor”. În RSS Moldovenească, sute de clerici și credincioși au fost întemniţaţi, exilaţi sau executaţi. Lăcaşurile de cult au fost jefuite, distruse sau transformate în depozite, spitale și cuburi sătești. „Europa Liberă”, în cadrul proiectului TV „Pur și Simplu”, a realizat mai multe filme la acest subiect.

Nu doar creştinii ortodocşi au fost prigoniți și persecutați în perioada sovietică. Adepții mai multor culte, inclusiv baptiştii, se întruneau pe ascuns şi multiplicau în secret publicaţii religioase, punându-și în pericol siguranța și libertatea. Pe când în fosta RSS Moldovenească, un întreg grup religios – „Martorii lui Iehova” – a fost strămutat în Siberia, în timpul celui de-al treilea val de deportări staliniste, pe 1 aprilie 1951.

Proiectul multimedia „AntiNostalgia – Privind spre viitor” este desfășurat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. Prima ediție a avut loc anul trecut și poate fi găsită AICI.

###

Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, România. A studiat Teologie și Litere la Universitatea de Vest din Timișoara și a obținut un master în teologie la Universitatea „Andrei Șaguna” din Sibiu. Este secretară literară a Uniunii Scriitorilor din Moldova și împreună cu Alexandru Vakulovski coordonează cenaclul „Republica” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”. A publicat câteva cărți de poezie și trei romane, cărțile ei fiind traduse în mai multe limbi.

Vitalie Sprînceană a studiat Științe politice la Universitatea Americană din Bulgaria, a făcut filozofie în Republica Moldova și acum face un doctorat la Universitatea George Mason din SUA. Este fotograf amator și autor de blog.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente