În prezent, nu există un risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova, ca urmare a incendiilor din preajma centralei nucleare de la Cernobîl. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 4-20 aprilie 2020, a rămas stabilă. Valorile debitului dozei fondului-gama au variat în limitele 0,09-0,14 µSv/h (microSievert/oră). Valorile obţinute sunt situate în limitele specifice teritoriului republicii şi nu depăşesc nivelurile admise conform Normelor Fundamentale de Radioprotecţie.
Potrivit informațiilor și datelor oferite de către autoritățile oficiale din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a CNE de la Cernobîl în data de 4 aprilie 2020, care s-a extins pe aproximativ 35 de hectare. Imediat, autoritățile ucrainene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a incendiului din aprilie 1986.
Din informaţiile pe care le deţine agenția până în prezent, reţelele de monitorizare a radioactivităţii mediului din Ucraina dintr-un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS) nu au detectat creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului peste fondul de radiaţii natural nici în Ucraina.
Datele ARMS sunt disponibile în timp real AICI.
„Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în Republica Moldova în perioada 4-20 aprilie 2020, constatăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul Republicii Moldova, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare a populației de pe teritoriul republicii”, scriu reprezentanții ANSP.
Amintim că, recent, mai mulți locuitori ai Kievului au publicat imagini video care surprind capitala Ucrainei acoperită de un strat dens de fum, dar autoritățile au asigurat populația că acesta nu este radioactiv.