„După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să-mi las halatul alb.” O medică de la Spitalul de Psihiatrie a scris o adresare ministrei

iPiccy-collage

După ce un tânăr medic de la Spitalul de Urgență a înregistrat un video în care acuză ministra sănătății și președintele de faptul că spun minciuni în legătură cu echipamentul cu care sunt dotați medicii, o angajată a Spitalului Clinic de Psihiatrie a scris o postare dedicată ministrei. În postare, medica vine cu un răspuns la acuzațiile oficialei precum că personalul medical se face vinovat, în mare parte, de faptul că a fost infectat, făcând o referire la numărul de cazuri și focarul de infecție de la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Vedeți mesajul medicei Renata Zabelinksy mai jos.

„Există două tipuri de durere în viață: durerea care te rănește și durerea care te schimbă!

Mă revolt, fiindcă Doare!

Ceva timp în urmă, am ales sa fiu alături de colegii mei în lupta contra acestui virus. Dar azi, după blamarea și «susținerea» personalului medical de către ministra sănătății, am înțeles că nu merită să-ți expui viața și familia la risc. După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să-mi las halatul alb. Doresc să o întreb pe Doamna Ministră dacă a știut de existența Spitalului Clinic de Psihiatrie; știe unde se află el, deoarece nu l-a vizitat niciodată?

Știe specificul acestui spital și contingentul care se tratează aici? Este un lucru bine înțeles și prognozat în orice spital de psihiatrie că, de la un pacient internat cu simptome de virus, peste o perioadă vor fi zeci! Deoarece acestor pacienți nu li se poate explica cuvântul Izolare și respectarea regulelor igienice – el are necesitățile sale de a fuma dintr-o țigară, de a bea dintr-o sticlă cu apă cu alt pacient în secțiile de 90 de paturi. Nu v-ați gândit la acest scenariu? Nu v-ați gândit la faptul că, fiind infectat, pacientul nu va fi primit de alt spital, deoarece are o boală concomitentă, cea psihică? Și dacă este trimis personalul medical în carantină la domiciliu, atunci ce facem cu acești bolnavi? Cine-i ajută? Sau poate le deschidem ușa?

Nu ați analizat, deoarece ați fost departe de acest spital! Nu l-ați abordat cu maximă seriozitate! Acum învinuiți personalul medical și medicii care se sufocă acolo că ei singuri s-au infectat din propria neglijență? Ei care dorm în spital pentru a nu infecta familiile? Care fac tot ce e posibil pentru acești pacienți, pentru acest spital și pentru această țară? Care rămân tot mai puțini, pentru că și ei sunt oameni și se îmbolnăvesc?

Oare asta trebuie să facă căpetenia de oaste în timpul unui război? Oare acum trebuie să fim blamați și umiliți? Aceasta este tactica dumnevoastră de susținere? Medicii, după o astfel de luptă cu virusul, mai luptă și cu ministerul, care ar trebui să-i protejeze, să-i stimuleze, dar nu să-i distrugă psihic.

Așa suntem noi, oamenii, căutăm în nenorocirile noastre pe cineva vinovat. Nu a fost vindecat pacientul – medicul este numit ucigaș, nu a fost găsit leacul – criminalul este dublu. A infectat un pacient – medicul este un monstru, s-a infectat singur – este un neglijent și un prost. Nu s-a dus la muncă – un dezertor, s-a plâns de lipsa materialelor de protecție – un trădător. Și toate acestea la aplauzele «eroilor doctori», pe de o parte, și cu un cuțit în spate pe de altă parte. Dar după acest război cine va rămâne să mai lucreze în cadrul acestui sistemul medical murdar, pe salarii mizere și călcați în picioare de propriul minister? Azi mă gândesc să las halatul meu alb, pentru ca, în continuare, să-l purtați dumneavoastră, ministra sănătății în funcție și nu medic de specialitate!”, scrie medica.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente