În aceste vremuri dificile pentru întreaga planetă, multe dintre lucrurile obișnuite s-au schimbat radical peste noapte. Și totuși, indiferent ce provocări ne pregătește ziua de mâine, una dintre prioritățile pentru o sănătate de fier este igiena orală. Află în rândurile următoare cum să ai grijă de dantură și cum să eviți o serie de urgențe stomatologice cu atât mai periculoase în această perioadă, cu cât este mai dificil accesul la servicii stomatologice de calitate.
Îmbunătățește-ți rutina de îngrijire dentară
Nu doar mâinile trebuiesc spălate intens în carantină! Mulți dintre noi și-au modificat regimul alimentar în ultimele săptămâni. Copiii, în special, iau gustări mai des și vor mai multe dulciuri. Pentru a menține pH-ul în cavitatea bucală, astfel evitând dezvoltarea rapidă a cariilor, este nevoie de o igienă orală îmbunătățită. Stomatologii recomandă, pe lângă spălatul pe dinți de două ori pe zi, minimum trei minute, folosirea apei de gură și a aței dentare după mese sau gustări.
De ce este atât de important pH-ul stabil? Cariile dentare sunt cea mai frecventă cauză pentru adresările la medicul stomatolog. Potrivit unui studiu realizat acum câțiva ani, 80 la sută dintre moldoveni suferă cel puțin o dată în viață de carii dentare. În cazul în care cavitatea formată ajunge la pulpa dentară, se pot instala dureri chinuitoare care nu cedează la niciun fel de tratament simptomatic și pot fi înlăturate doar în regim de urgență, cu un tratament de canal.
Folosește pasta de dinți și periuța corectă
Nu îți poți permite o gingivită sau, mai rău, o boală parodontală în această perioadă. Pentru a le evita, optează pentru o periuță de dinți cu duritate medie sau moale. Pasta de dinți este un subiect întreg de dezbateri; poți păstra marca obișnuită, dar dacă ai dantura sensibilă, gingiile predispuse la inflamații, alege o pastă pentru dinți sensibili. Nu uita de apa de gură, care trebuie și ea să corespundă unor cerințe similare. Dacă folosești deja un duș bucal, continuă, iar dacă nu ai unul, poți căuta în magazine. Nu uita să respecți perioada optimă de curățare mecanică a dinților (minimum trei minute).
Evită la maximum traumatismele dentare
Acest sfat poate suna neobișnuit, dar aspectul practic contează. Nu folosi alimente dure, nu ronțăi nuci, ai grijă să nu te lovești. Copiii trebuie supravegheați cu mare atenție, deoarece excesul de energie și spațiul limitat de joacă prezintă premise pentru accidente. Un traumatism dentar (în special unul grav, ca luxația sau fractura oaselor maxilare, traumatismele dento-alveolare sau avulsia dentară) necesită intervenția rapidă a stomatologului. Iar dacă accesul la servicii stomatologice de calitate este redus, problema este stringentă.
Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur și nu uita să faci o vizită la clinica stomatologică preferată când treci de perioada dificilă de acum. Nu uita, să previi este cu mult mai ușor decât să tratezi!