Astăzi, 13 februarie, sărbătorim ziua mondială a radioului. Această zi a fost stabilită de către UNESCO în septembrie 2011 și are ca scop atragerea atenției asupra importanței acestui mijloc de comunicare. Cu acest prilej, echipa #diez vă propune să aflați o listă de curiozități despre invenția revoluționară al secolul XIX-lea.
Nu Guglielmo Marconi a inventat radioul
# Nikola Tesla este considerat adevăratul inventator al radioului. Din 1892, a început să pună bazele principiilor pe care funcționează transmisia radio.
Marconi a făcut prima transmisiune radio
# Guglielmo Marconi a făcut prima transmisiune pe unde radio în 1896. Find primul sistem practic de emisie și recepție elaborat cu ajutorul undelor electromagnetice, bazat pe aparatul lui Tesla. Marconi reușit să transmită doar semnale, nu și voce.
Primele transmisiuni transatlantice
# Primele transmisiuni transatlantice prin unde radio au fost realizate în anul 1901 și 1902 de către Guglielmo Marconi.
Apariția radioului în România
# Pe 1 noiembrie 1928 se realiză prima emisiune în România – „Alo, Alo aici Radio București, România”.
Primul post de radio de la Chișinău
# Emisiunile experimentale a postului de radio „Radio Basarabia” au început în primele zile din iunie 1939, dar programul zilnic era redus la două ore, între 21.00 și 23.00.
Postul de radio de la Chișinău era mai puternic decât cel de la București
# Primul post de radio din Chișinău era „de două ori mai puternic decât cel din București”. Emițătorul de 20 de kilowați instalat la Chișinău de firma Marconi era cel mai bun din România datorită antenei moderne „anti-fading”, care reduce radiația și favorizează propagarea undelor ce călătoresc aproape de suprafața solului.
Cea mai eficientă durată de reclamă la radio
# Cele mai multe reclame pe radio au o durată de doar 15 secunde. Cu toate că poate părea un timp foarte scurt, este considerat cel mai eficient.